Raste napetost u Persijskom zalivu

Mornarica SAD održala je još jedne manevre u Ormuškom moreuzu, kao odgovor na pretnje Teherana da će, u slučaju sukoba, zatvoriti tu "arteriju" za izvoz nafte iz regiona.

Admiral Kevin Kosgrif, komandat pete američke mornaričke flote, rekao je da SAD neće dozvoliti da Iran blokira Ormuški moreuz.

Vlada u Teheranu je u petak visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani dala odgovor na najnoviju ponudu pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke, koje su zatražile da Iran obustavi obogaćivanje uranijuma ili će se suočiti sa dodatnim sankcijama.

Mahmud Ahmadinedžad, iranski predsednik ponovio je danas da Iran neće prihvatiti obustavljanje nuklearnog programa i odbacio najnoviji zahtev svetskih sila, nazvavši ga "scenarijem koji se stalno ponavlja".

"Niko ne može da razgovara sa nama jezikom sile i pretnje, a svetske sile će na kraju biti primorane da cene volju iranske nacije da razvija nuklearnu tehnologiju", rekao je Ahmadinedžad, prenosi iranska novinska agencija IRNA.

Špekulacije da će Iran biti napadnut porasle su od kada je Izrael održao vojnu vežbu takvog napada pre mesec dana, koji je, kako se nezvanično smatra, posledica prognoza da će Iran do kraje tekuće godine imati dovoljnu količinu obogaćenog uranijuma da napravi nuklearnu bombu.

Zbog ovakvih međusobnih odnosa Irana, četvrtog najvećeg proizvođača nafte u svetu, i zapadnih sila cena nafte skočila je na više od 140 dolara po barelu, a napetost između Vašingtona i Teherana nikad nije bila veća.

"Uvek smo bili i dalje smo spremni da pregovaramo, ali obe strane moraju da ostanu na istom nivou ili pregovori neće imati rezultata", rekao je Ahmadinedžad.

Šef iranskog tima u pregovorima o nuklearnom programu, Said Džalili trebalo bi krajem jula da se sastane sa Solanom, ali se mesto eventualnog susreta još uvek ne zna.

U vojnoj vežbi učestvovala su dva američka nosača aviona, britanski ratni brod i brod iz Bahreina, koji je domaćin američkoj Petoj floti.

Povezane vesti:

Komandant vojske SAD protiv napada na Iran

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво