Читај ми!

Sud revizora: Evropska podrška vladavini prava bez efekata na Zapadnom Balkanu

Podrška Evropske unije vladavini prava na Zapadnom Balkanu nije dovela do rezultata i imala je malo uticaja na sprovođenje temeljnih reformi, ocenio je Evropski sud revizora u svom godišnjem izveštaju o angažmanu EU u regionu.

"Uprkos decenijama političke podrške i finansijske pomoći EU, u mnogim zemljama Zapadnog Balkana temeljni problemi ostaju nerešeni. Među njima su problemi u pogledu nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja", saopštio je sud revizora.

Ključni razlog za slab napredak u vladavini prava je nedostatak domaće političke volje u zemljama regiona, navodi se u izveštaju u kojem je sud revizora procenjivao učinak evropske pomoći u ovoj oblasti od 2014. do 2020. godine, u iznosu od 700 miliona evra.

"Delovanje EU je doprinelo refromama u tehničkim i operativnim oblastima, kao što su poboljšanje efikasnosti pravosuđa i razvoj odgovarajućeg zakonodavstva, ali je imalo malo uticaja na temeljne reforme vladavine prava, za šta je glavni razlog nedovoljna politička volja za pokretanje neophodnih reformi", ocenio je sud revizora.

U izveštaju revizori upozoravaju na nedoslednu primenu uslova za finansiranje projekata.

"EU retko koristi mogućnost obustave pomoći ako zemlja korisnica ne poštuje temeljna načela demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava", navodi se u izveštaju i ocenjuje da podrška EU civilnom društvu i medijima nije dovoljna da se zadovolje potrebe tog sektora i da se uglavnom temelji na kratkoročnim projektima.

"Podrška EU vladavini prava na Zapadnom Balkanu očito nije bila uspešna u ostvarenju korenitih promena", izjavio je Juhan Parts, član Evropskog suda revizora i naglasio da "skroman napredak ostvaren u poslednjih 20 godina dovodi u pitanje ukupnu održivost pomoći EU u okviru pristupnog procesa".

Evropski sud revizora je preporučio Evropskoj komisiji da ojača mehanizam za promovisanje reformi vladavine prava; intenzivira podršku organizacijama civilnog društva i nezavisnim medijima; pojača upotrebu uslovljavanjam kao i izveštavanje i nadgledanje projekata.

Evropski sud revizora je telo koje nadgleda finansije EU i sprovođnje evropskih projekata.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи