Читај ми!

Predsednik Turkmenistana naredio gašenje "Kapije pakla"

Gurbanguli Berdimuhamedov, predsednik Turkmenistana naredio je stručnjacima da pronađu način da konačno ugase višedecenijski požar u ogromnom krateru prirodnog gasa u toj centralnoazijskoj zemlji, nazvanom "Kapija pakla".

Gurbanguli Berdimuhamedov je u televizijskom obraćanju kao razlog za gašenje kratera Darvaza usred pustinje Karakum naveo ekološku i ekonomsku zabrinutost.

Berdimuhamedov je još 2010. godine naredio stručnjacima da pronađu način da ugase plamen, koji gori otkako je sovjetska operacija bušenja pošla po zlu 1971. godine.

Rekao je da krater koji je napravio čovek "negativno utiče i na životnu sredinu i na zdravlje ljudi koji žive u blizini".

"Gubimo vredne prirodne resurse za koje bismo mogli da dobijemo značajan profit i iskoristimo ih za poboljšanje blagostanja naših ljudi", istako je predsednik Turkmenistana.

Berdimuhamedov je poručio zvaničnicima da "pronađu rešenje za gašenje požara".

Krater je nastao 1971. godine tokom nesreće prilikom bušenja, kada se urušila platforma. Da bi sprečili širenje opasnih isparenja i da bi gas na kraju sagoreo, Sovjeti su odlučili da ga zapale.

Svi prethodni pokušaji da se "Kapija pakla" ugasi bili su neuspešni. Nastali krater dimenzija 70 sa 20 metara, popularna je turistička atrakcija u toj nekadašnjoj sovjetskoj republici.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи