Читај ми!

Smiruje se situacija u Kazahstanu, bivši šef bezbednjaka uhapšen zbog sumnje na veleizdaju

Sedam dana od izbijanja protesta zbog rastućih cena goriva širom Kazahstana, vlast tvrdi da su sve administrativne zgrade očišćene od izgrednika. I dalje je na snazi vanredno stanje. Pritvoreni su Karim Masimov, bivši šef Nacionalnog bezbednosnog komiteta, i još neki zvaničnici osumnjičeni za veleizdaju. Predsednik Kazahstana proglasio 10. januar Danom žalosti.

U regionu Almatija uspostavljeni su antiteroristički štabovi, preuzeta je kontrola nad svim državnim zgradama, a stanovnici pozvani da do daljeg budu kod kuće, sve dok bezbednost na ulicama ne bude garantovana.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev proglasio je 10. januar za dan nacionalne žalosti, saopštio je njegov predstavnik Berik Uali.

"Zbog brojnih ljudskih žrtava tokom tragičnih događaja u regionu i u našoj zemlji, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev odlučio je da 10. januar proglasi danom nacionalne žalosti", napisao je na Fejsbuku Berik Uali. 

Teroristi su ubijali, palili, krali i silovali – tvrdi predsednik Tokajev. Dogodilo se, kaže, čak 20.000 terorističkih napada u šest talasa. Zato je izdao naređenje za pucanje bez upozorenja.

"Nema razgovora sa teroristima, moramo ih ubiti. Gangsteri i teroristi su veoma dobro obučeni, organizovani i pod komandom jednog specijalnog centra. Neki od njih i ne govore kazaški jezik", kaže predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev.

Bivši šef Nacionalnog bezbednosnog komiteta Karim Masimov i još neki zvaničnici  pritvoreni su zbog sumnje na veleizdaju, saopštio je bezbednosni komitet bez navođenja više detalja, prenosi Rojters.

Mešovite vojne trupe na tlu Kazahstana 

Predsednik Rusije Vladimir Putin imao je dug telefonski razgovor sa Tokajevim tokom koga su dva lidera razmenila stavove o merama koje se preduzimaju za suzbijanje nemira u Kazahstanu, saopšteno je iz Kremlja.

Tokajev je rekao Putinu da se situacija u Kazahstanu stabilizuje i zahvalio ruskom predsedniku za raspoređivanje trupa iz zemalja članica Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti.

Mešovite vojne trupe iz Rusije, Jermenije, Belorusije, Tadžikistana i Kirgizije razmeštaju se na tlu Kazahstana. Stiglo je više od 70 aviona sa mirovnjacima.

"Svi ruski vojnici prošli su specijalnu obuku i imaju iskustvo borbe na terenu. General-pukovnik, komandant vazdušnih snaga, Andrej Serdjukov, preuzeo je komandu nad mirovnim trupama. Aerodrom u Almatiju je opet pod kontrolom državnih snaga, a obezbeđeni su i Ruski konzulat i drugi važni objekti", navodi Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Potrebno je garantovati bezbednost diplomatskim misijama i zaštititi imovinu stranih kompanija i investitora.

Sjedinjene Države odobrile su dobrovoljni odlazak osoblja iz američkog konzulata u Almatiju, upozorivši da će u slučaju daljih nasilnih protesta biti otežan rad američke konzularne službe.

Neredi su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana, nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Tokajev je nedugo potom najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa i proglasio dvonedeljno vanredno stanje u Almatiju i celoj Mangistauskoj oblasti.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво