Читај ми!

Izbeglice iz Melburna: Valjda će Đoković otkriti kako nam je, ovo je mučenje

Novak Đoković je smešten u hotel "Park" u predgrađu Melburna, koji je zapravo neka vrsta pritvora za imigrante. Azilanti se nadaju da će slučaj najboljeg tenisera sveta baciti svetlost na njihovu muku. Neki od njih su već godinama u tom hotelu, žale se na hranu, nedostatak svežeg vazduha i sunčeve svetlosti. Boravak u njemu opisuju kao mučenje.

Zloglasni hotel u kojem će Novak Đoković provesti vikend, dok čeka saslušanje pred sudom, izbeglice i ostali koji u njemu borave već duže vreme opisuju kao "ćeliju za mučenje".

"Nema svežeg vazduha, nedavno smo imali i požar, hrana nije baš najbolja, nemamo pristup teretani, hotel je potpuno zaključan", rekao je za Gardijan 38-godišnji Džamal Muhamed.

"Ja patim. Noću imam noćne more, sve što želim je sloboda. Zaista je užasno, ne znam nijednu osobu kojoj je u redu što je ovde", dodaje Muhamed.

Mehdi je proveo čak devet godina u hotelu "Park". Kaže da je razočaran time što ga svi ispituju o Novaku Đokoviću, o tome kakav je hotel za tenisku zvezdu.

"Oni ne pitaju za nas, a mi smo ovde zatvoreni mesecima, godinama. Nikada nisam video toliko kamera, toliko pažnje. Nadam se da će Novak Đoković videti kakva je ovde situacija i da će govoriti o tome", rekao je Mehdi.

Od decembra 2020. godine australijska granična policija koristi ovaj hotel kao ad hok pritvorni centar za izbeglice. Neki od azilanata koji tu borave su prethodno boravili u drugim centrima iz kojih nisu mogli da izlaze.

Izbeglica kažu da je boravak u "Parku" mučenje 

Većina pritvorenih su dovedena jer im je bila potrebna medicinska pomoć. Kažu, međutim, da nisu dobili odgovarajuću negu.

Džamal ​​Muhamed kaže i da su se uslovi pogoršali. "To je kao ćelija za mučenje. Definitivno bih to nazvao mučenjem", rekao je on.

Krajem decembra pojavili su se izveštaji da su stanovnicima ovog hotela servirani obroci sa crvima i buđavim hlebom, a nekima je navodno pozlilo od hrane. U decembru je izbilo i nekoliko požara, pa su izbeglice bile evakuisane, a jedna osoba je bila i hospitalizovana zbog udisanja dima.

Išmael, koji je takođe izbeglica i ne sme da napusti hotel, kaže da imaju jako loš tretman, kao i da će "poludeti".

"Drže nas na mestu gde uopšte nema dnevne svetlosti, nema svežeg vazduha, nemamo gde da se krećemo, i provodimo 23 sata dnevno u jednoj sobi, bez prozora, i ne znamo koliko ćemo još bitu tu", rekao je Išmail.

Drugačiji tretman za one koji su stigli avionom 

Kada je Đoković stigao, rekli su da teniski broj 1 ima sreću što neće biti tretiran kao oni.

"Znam da žele da pošalju poruku Đokovićevim dolaskom, da imaju snažnu granicu i da svi imaju isti tretman. Ali već devet godina nisu fer. Oni prave razliku među ljudima na osnovu klase, neki ljudi iz razvijenih zemalja nisu bili zatvoreni. Sada žele da pošalju tu poruku, a ona nije istinita i nikada nije bila. Oni diskriminišu nas koji smo došli čamcima, najranjivije ljude koji nisu imali izbora", navodi Išmail.

Hotel "Park" je bio u centru izbijanja zaraze u oktobru i novembru, i čak polovina stanovnika ovog hotela je bila pozitivna na testu. 

I pre nego što je postao pritvorni centar, pod svojim prethodnim imenom "Ridžis" ovaj hotel je predstavljao karantin tokom drugog talasa korone u Viktoriji.

Džoj, još jedna izbeglica koja se nalazi u hotelu, naziva ga "centrom za mučenje", navodeći da je u njemu već dve godine bez razloga.

"Sloboda je divna. Novak Đoković će ovde možda biti devet sati ili devet dana. Ali mi smo iskorišćeni. Diskriminišu nas jer smo došli čamcem, a ne avionom. Niko ne brine zbog nas. Došli smo zbog bezbednosti, a ne da bismo igrali tenis", poručuje Džoj.

Vladina istraga je utvrdila da se 90 odsto kovid pozitivnih slučajeva u Viktoriji od maja 2020. godine dovodi u vezu sa tadašnjim hotelom "Ridžis".

Vlada je utvrdila da je nedovoljno pažnje posvećeno sprečavanju širenja zaraze i kontroli standarda na toj lokaciji.

Utvrđeni su problemi u pristupu svežem vazduhu, kvalitetnoj hrani, a dovedena je u pitanje i higijena objekta.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи