Читај ми!

Demonstranti zauzeli aerodrom u Almatiju, Tokajev zatražio pomoć Rusije i ODKB-a

Osam osoba stradalo je u nastavku sukoba demonstranata i policije u najvećem gradu Kazahstana, Almatiju. Demonstranti uspeli da zauzmu aerodrom. Predsednik te zemlje Kasim-Žomart Tokajev pozvao u pomoć Organizaciju ugovora kolektivne bezbednosti (ODKB).

U televizijskom obraćanju, predsednik Kazahstana je rekao da odmah preuzima vođstvo u Savetu bezbednosti, odnosno ulogu u kojoj je Nursultan Nazarbajev nastavio da ima značajan uticaj nakon neočekivanog povlačenja sa mesta predsednika 2019. godine, prenosi Rojters.

Kasim-Žomart Tokajev obećao je da će ostati bez obzira na sve, jer je po Ustavu njegova dužnost da bude zajedno sa narodom.

"Bez obzira na sve, ja ću ostati u glavnom gradu. To je moja dužnost po Ustavu da budem zajedno sa narodom. Savladaćemo ovaj mračni period u istoriji Kazahstana. Izaći ćemo iz toga jaki", izjavio je Tokajev, a prenosi ruska agencija Tas.

Rojters prenosi da je u sukobima stradalo osam osoba.

U međuvremenu, Tokajev se i drugi put obratio javnosti, pozvavši Rusiju da pomogne Kazahstanu u prevazilaženju onoga što je on nazvao "terorističkom pretnjom".

Rekao je da "terorističke bande obučene iz inostranstva" otimaju zgrade, infrastrukturu i oružje.

Prema njegovim rečima, preuzeli su kontrolu nad aerodromom u Almatiju i kao i nad pet aviona, od kojih neki pripadaju stranim kompanijama.

"Almati je napadnut, uništen, vandalizovan, stanovnici grada postali su žrtve napada terorista, bandita, naša dužnost je da preduzmemo sve moguće radnje da
zaštiti našu državu", istakao je Tokajev.

Naglasio je da je zatražio pomoć Organizaciju ugovora kolektivne bezbednosti (ODKB), vojni savez koji čine Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Nakon što je kazahstanska vlada podnela ostavku, a predsednik Kazahstana uveo vanredno stanjedemonstranti u Almatiju su ranije danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja koristi specijalna sredstva – suzavac i šok bombe.

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti naoružani palicama i metalnim šipkama upali u kabinet gradonačelnika i zapalili ga, a pokušali su da upadnu i u rezidenciju predsednika.

Protesti u Almatiju su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu, na zapadu Kazahstana, nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво