Читај ми!

Nastavljeni žestoki sukobi u Almatiju, zapaljeno sedište gradonačelnika

Na meti demonstranata u Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, našle su se administrativne zgrade, dok snage bezbednosti pokušavaju da uspostave red nakon što je vlada podnela ostavku kao odgovor na gnev građana zbog povećanja cene goriva.

Nakon što je kazahstanska vlada podnela ostavku, a predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev uveo vanredno stanje, demonstranti u Almatiju su i danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja koristi specijalna sredstva - suzavac i šok bombe.

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti naoružani palicama i metalnim šipkama upali u kabinet gradonačelnika i zapalili ga, nakon čega se policija povukla sa obližnjeg trga.

Nakon što je zapaljeno sedište gradonačelnika, nekoliko hiljada ljudi pokušalo je da upadne u rezidenciju predsednika Tokajeva.

Jedan kazahstanski bloger podelio je na Instagramu video-snimak na kojem se vidi požar u kancelariji gradonačelnika, dok se u blizini čuju pucnji.

Na drugim video-snimcima na društvenim mrežama takođe se vidi kako gori obližnje tužilaštvo.

Ranije je javljeno da je zapaljeno i sedište regionalnog odbora vladajuće stranke "Nur otan" (Svetlo otadžbine).

U žestokim sukobima koji su izbili tokom sinoćnjih protesta, a koji su danas nastavljeni, povređeno je 190 ljudi, od kojih 137 policajaca. Kako navodi agencija Tas, u današnjim nemirima povređeno je pet radnika Hitne pomoći.

Protesti počeli u nedelju zbog cene goriva 

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa (TNG), popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Na protestima su učestvovale hiljade ljudi, a demomnstranti su zahtevali da se cena TNG smanji sa 0,27 dolara po litru na prodajnu cenu iz prošle godine koja je iznosila 0,11 dolara.

Ministarstvo energetike Kazahstana saopštilo je da se od 1. januara cena goriva formira na berzama na osnovu ponude i potražnje. Trgovci na pumpama pristali su da smanje cenu za četvrtinu, ali je Vlada saopštila da je smanjenje nemoguće zbog troškova proizvodnje.  

Predsednik Tokajev pozvao je nedugo potom okupljene na protestima da ne slede pozive "destruktivnih pojedinaca", koji nastoje da potkopaju jedinstvo društva, ali je i najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa.

Tokajev je zatim proglasio dvonedeljno vanredno stanje u Almatiju i celoj Mangistauskoj oblasti.

Demonstracije su uzdrmale imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koja je uspela da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво