Читај ми!

Istorijski presedan, u SAD prodato više "Tojotinih" automobila nego američkih

Gigant japanske auto-industrije "Tojota" postala prvi strani proizvođač automobila u istoriji koji je prodao najviše vozila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Japanski mediji s odmerenim zadovoljstvom prenose istorijsku činjenicu da je najveći japanski i svetski proizvođač automobila "Tojota" po prvi put u istoriji nadmašila domaće, američke auto-kompanije u prodaji novih vozila u SAD.

"Tojota" je u 2021. godini na probirljivom američkom tržištu uspela da mušterijama preda čak 2,33 miliona ključeva za svoja vozila, čime je ostavila iza sebe najvećeg američkog proizvođača automobila "Dženeral motors", koji je domaćim klijentima prodao 2,21 miliona vozila.

Razlika u broju isporučenih četvorotočkaša nije velika, te se smatra da japanski konglomerat, koji ukupno produkuje oko deset miliona vozila godišnje, neće uspeti da u budućnosti održi tu poziciju, jer se očekuje da će američki proizvođači, koji su prošle godine muku mučili sa nabavkom poluprovodnika zbog čega im je pala proizvodnja, uskoro povratiti snagu.

Uprkos tome, ostvarenje "Tojote" je nesumnjivi podvig, koji će dugo odjekivati u svetskoj automobilskoj industriji i dodati još jedan impresivni, pikantni detalj legendi koju ispisuje proizvođač iz prefekture Aići u centralnom Japanu, jer je potući Amerikance, koji su izumili automobil, na njihovom terenu nešto što je bilo nezamislivo više od veka.

Ovo pogotovu stoga što su japanski proizvođači predvođeni "Tojotom" u SAD decenijama bili izloženi nacionalističkim napadima, planskim kampanjama blaćenja i podrugivanju, u kojima se njihova dobra reputacija izgrađena na pouzdanosti, novim praktičnim tehnologijama i ekonomičnosti u potrošnji goriva pokušavala potkopati tiradama o tome kako oni isisavaju novac i kradu radna mesta Amerikancima, te nemaju smisla za dizajn ili potrebe i mentalitet potrošača u SAD, koji preferiraju robusna i prostrana vozila.

Da bi se nosila s izlivima besa i neprijateljstva, naročito u doba trgovačkog rata između SAD i Japana osamdesetih godina prošlog veka kada je Vašington uvodio visoke tarife na uvoz japanskih automobila, "Tojota" je vremenom povećala ulaganja u Severnu Ameriku, i sada na tom kontinentu poseduje 13 postrojenja, od kojih čak devet u samim SAD, dok su preostala u Kanadi i Meksiku.

Ta lokalizovana proizvodnja i servis mreža, pored već pomenutih vrlina u vezi kvaliteta i cene, jedan je od najbitnijih faktora zahvaljujući kojim je "Tojota" uspela da potisne svog starog rivala za svetski tron "Dženeral motors" sa prestola u samoj Americi, gde je on neprikosnoveno vladao punih 90 godina, još od 1931. godine kada je po prodaji prestigao "Ford".

Proizvođač sa sedištem u Detroitu u 2020. godini prodao je oko 440 hiljada vozila više u svojoj zemlji od "Tojote", ali se prošle godine nije dobro snašao u borbi protiv nestašice poluprovodnika, što je japanskom gigantu, koji je taj problem bolje rešio, iznenada dalo priliku da preotme titulu najuspešnijeg prodavca vozila u SAD, koju je on i sjajno iskoristio.

Rukovodioci "Tojote" u SAD izjavili su tamošnjim medijima da njihov prioritet nije držanje prvog mesta po obimu prodaje, već unapređenje kvaliteta i efikasnosti poslovanja, te da neće koristiti činjenicu da su u 2021. potukli domaće američke proizvođače za reklamu. To je mudar potez, budući da istorijski rezultat koji je "Tojote" ostvarila na američkom tlu nesumnjivo predstavlja poniženje za domaće kompanije kao što su "Dženeral motors" i "Ford", a onda i "Krajsler", pa bi njegovo isticanje moglo da bude protumačeno kao zluradi trijumfalizam i da joj oteža poslovanje.

Čak i da ponovo sklizne na drugo ili treće mesto po prodaji automobila u SAD, čini se da je "Tojota", koja već 35 godina ima proizvodne kapacitete u SAD i sada pravi preko milion vozila godišnje u toj zemlji, uprkos svim poteškoćama uspela u svom nastojanju da se u najvećoj svetskoj ekonomiji izbori za poziciju široko prihvaćenog i veoma cenjenog brenda.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво