Читај ми!

Ko su novi članovi Reda podvezice Ujedinjenog Kraljevstva

Početak svake godine vreme je da britanska kraljica Elizabeta Druga dodeli najviša državna odlikovanja. Na ovogodišnjoj listi odlikovanih i ove godine su se našla imena filmskih zvezda. Međutim, ove godine je prvi put pomereno imenovanje novih članova prestižnog Reda podvezice, što je dovelo do novih spekulacija o zdravstvenom stanju britanske kraljice.

Na tradicionalnoj novogodišnjoj kraljičinoj listi odlikovanih našlo se čak 1.278 imena.

Međutim, u medijima možete čuti samo imena poput odskora penzionisanog Džejmsa Bonda, Danijela Krejga, ili Vanese Redgrejv čije je prihvatanje odlikovanja iznenadilo javnost, s obzirom na njena poznata komunistička uverenja.

Za neke, poput Džoane Lamli, titula znači veći publicitet za dugogodišnji humanitarni rad. 

"Nekoliko humanitarnih udruženja kojima pripadam biće prezadovoljno, jer slava i titule uvek utiču na ljude", kaže dejm Džoana, koja je veliki deo karijere posvetila problemima indijskih pripadnika britanske vojske Gurkama.

Red podvezice

Ono što je iznenadilo i građane, i poznavaoce prilika u kraljevskoj porodici jeste preuranjeno objavljivanje imena članova najstarijeg i najvišeg kraljevskog odlikovanja – Reda podvezice.

Red podvezice ustanovio je engleski kralj Edvard Treći, pedesetak godina pre Kosovske bitke 1348.

Reč je o najstarijem i trećem najznačajnijem odlikovanju Ujedinjenog Kraljevstva posle Viktorijinog i Đorđevog krsta.

Imena novih vitezova ovog reda objavljuju se tradicionalno na dan Svetog Đorđa, zaštitnika Engleske, 23. aprila. Broj članova, pored britanskog suverena i prestolonaslednika, ograničen je na 24, te se imenovanja ne događaju svake godine.

Zato su poznavaoci prilika u britanskog kraljevskoj porodici odreagovali sa nelagodom kada su, uz tradicionalnu novogodišnju Listu odlikovanih Britanaca, objavljena i imena najnovijih vitezova Reda podvezice.

Naime, 6. februara navršiće se 70 godina od krunisanja Elizabete Druge i cela 2022. godina treba da prođe u duhu "Platinastih proslava" koje, prema planu, treba da kulminiraju paradom 2. juna u Vindzoru i nastave se četvorodnevnim slavljem.

S druge strane, novi vitezovi Reda podvezice primaju se u članstvo na Dan podvezice 13. juna u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru.

Analitičari se zato pitaju čemu rana imenovanja kada se ceremonija Reda podvezice ne preklapa sa proslavom sedam decenija vladavine Elizabete Druge? 

Ser Toni

Od 13. juna Toni Bler postaće ser Toni pošto je odbio da ga zovu ser Antoni.

Većina premijera moderne Britanije bili su članovi ovog reda.

Laburista Harold Vilson postao je vitez Reda podvezice odlaskom sa dužnosti 1976. godine.

Margaret Tačer čekala je na tu počast šest godina, Džon Mejdžor osam, a Toni Bler pridružuje se prestižnom redu petnaest godina po napuštanju ulice Dauning broj 10.

Neki analitičari razlog za to vide u istorijatu loših odnosa nekadašnjeg lidera neolaburista i budućeg britanskog kralja.

Prva tamnoputa žena među vitezovima Podvezice

Odgovor na brojne nedoumice stručnjaci nalaze u drugim ličnostima, koje se ove godine pridružuju prestižnoj grupi.

Baronesa Ejmos, ne samo što je veteran laburističkog pokreta i nekadašnja podsekretarka Ujedinjenjih nacija, zadužena za humanitarne operacije, već i prva tamnoputa žena među vitezovima podvezice.

Supruga princa Čarlsa i vojvotkinja od Kornvola Kamila, postaje osmi član kraljevske porodice sa titulom „pratioca kraljevskih vitezova" čime ulazi u najuži krug britanske monarhije.

I zato analitičari ovu preuranjenu listu tumače kao potez oprezne kraljice, svesne sve slabijeg zdravlja, ali i simbolike i trajne zaostavštine svakog svog poteza.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи