Читај ми!

Indeksi svetskih berzi otkrivaju da li se u 2022. može očekivati oporavak globalne ekonomije

Uprkos pandemiji, novim sojevima, merama i zaključavanjima, početak nove godine na svetskim berzama uliva blagi optimizam. Indeksi u Evropi, Aziji i Njujorku beleže rekordan skok, a mnoge evropske ekonomije predviđaju stabilan rast i oporavak u narednim mesecima. Investitori se nadaju da će se svet u 2022. godini konačno otvoriti.

Ako je suditi po indeksima na Volstritu, tržište akcija brzo se oporavlja od najtežeg udara pandemije. Američki dolar skočio je na najviši nivo u skoro pet godina prema japanskom jenu, a ojačao je i prema drugim glavnim valutama. I Evropa se nada boljim rezultatima u 2022. godini. Uprkos restrikcijama, Francuska je godinu završila rastom iznad 6,25 odsto, a ove godine računaju na četiri procenta.

Ministar finansija Francuske Bruno le Mer kaže da nema rizika od paralize ekonomije te zemlje.

"Moguće su povremene teškoće u uslužnoj delatnosti zbog toga što u restoranima nedostaje osoblje koje se može razboleti od korone, ali i to se može rešiti dobrom organizacijom. Pokazalo se da smo najotpornija i najbrže rastuća evropska ekonomija", istakao je Le Mer.

I Nemačka očekuje bolju godinu, uprkos omikronu, problemima u auto-industriji, povremenom zatvaranju i inflaciji.

Detlef Šile, direktor nemačkog Zavoda za zapošljavanje, kaže da se nastavlja oporavak tržišta rada, kompanije imaju veliku potražnju za radnom snagom, a broj novootvorenih radnih mesta je gotovo na nivou od pre početka pandemije.

"Jasno je da preduzeća i poslodavci vide svetlo na kraju tunela i da u 2022. godinu ulaze sa optimizmom", napominje Šile.

Godinu za nama obeležila je i rekordna inflacija u Turskoj i pad lire 44 odsto u odnosu na dolar.

Trend slabljenja turske valute nastavljen je u prvim danima nove godine, ali predsednik Erdogan uverava naciju da je najgore prošlo.

"Kao i mnoge druge države i našu pogađa realnost inflacije. Žalosni smo zbog muka s kojima se suočavaju naši građani. Snažno ćemo se boriti da slomimo vrat inflaciji i da je vratimo na nivo od šest odsto", kaže Erdogan.

Kineska privreda ostaje motor globalnog rasta

Za razliku od većine svetskih ekonomija, Kina je prošlu godinu završila bez velikih kriza i potresa, sa rastom od oko osam procenata. Ove godine bi, po oceni Svetske banke, mogla da uspori, ali kineska privreda ostaje motor globalnog rasta.

Lijang Guojong, ekonomski saradnik Ujedinjenih nacija ističe da je Kina odigrala ključnu ulogu u svetu, pružajući primer drugima svojim efikasnim odgovorom na pandemiju i brzim oporavkom privrede.

"Takođe, stabilnom proizvodnjom i snažnim izvozom pomogla je i oporavak globalne ekonomije", dodaje Guojong.

Neke kompanije su profitirale tokom pandemije

Dok su mnoge zemlje osetile teške posledice pandemije, neke kompanije su profitirale.

Tržišna vrednost američkog tehnološkog giganta "Epla" premašila je tri hiljade milijardi dolara.

Rastu je doprinela velika tražnja za pametnim telefonima, tabletima i laptopovima tokom pandemije.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи