Читај ми!

Elizabeti Holms preti 80 godina zatvora

Bivša izvršna direktorka i osnivač neuspele startap kompanije za navodno revolucionarno testiranje krvi "Teranos" Elizabet Holms proglašena je krivom po četiri tačke optužnice za prevaru investitora. Kada bi bila osuđena po svim tačkama optužbe, kazna bi mogla biti i 80 godina zatvora.

Elizabet Holms, koja je nekad smatrana tehnološkom ikonom, oslobođena je optužbi za još tri dodatne tačke optužnice u vezi sa prevarom pacijenata i jednom za zaveru radi prevare pacijenata, prenosi Si-En-En.

Optužbe po kojima je Holmsova proglašena krivom uključuju jednu tačku za zaveru radi prevare investitora.

Holmsovoj prete kazne po 20 godina zatvora za svaku tačku optužnice, ukupno i do 80 godina, kao i novčana kazna od 250.000 dolara, plus plaćanje obeštećenja za svaku tačku za koju joj je presuđeno.

Uspon i pad "Teranosa"

Holmsova je osnovala "Teranos" još 2003. sa samo 19 godina, nakon čega je napustila studije na prestižnom Univerzitetu Stenford. Holmsova je tvrdila da je njena kompanija stvorila tehnologiju koja može precizno i pouzdano detektovati bolest iz samo nekoliko kapi krvi uzetih iz prsta.

"Teranos" je prikupio 945 miliona dolara sa impresivne liste investitora, uključujući medijskog mogula Ruperta Mardoka, osnivača "Orakla" Larija Elisona, vlasnike "Volmarta" porodicu Volton.

Na svom vrhuncu, "Teranos" je bio procenjen na devet milijardi dolara, što je Holmsovu učinilo "papirnatim milijarderom".

Kula od karata počela je da se urušava nakon što je istraživanje Volstrit džornala 2015. pokazalo da je kompanija izvršila samo desetak od stotina testova koje je ponudila koristeći svoj uređaj za testiranje krvi, i to sa upitnom preciznošću.

Pokazalo se da se "Teranos" oslanjao na uređaje koje je proizvela treća strana, što je 2018. dovelo do optužbi za prevaru. "Teranos" je ubrzo nakon toga ugašen.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи