Читај ми!

Jemenski Huti zaplenili brod UAE, tvrde da je prevozio vojnu opremu

Pokret Huta koji kontroliše veći deo severnog Jemena oteo je trgovački brod koji je plovio pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija saopštila je da je teretni brod pod zastavom UAE prevozio bolničku opremu, prenosi Rojters.

Vojni portparol Huta potvrdio je zaplenu rekavši da je u pitanju teretni brod, ali sa vojnom opremom i da je angažovan u "neprijateljskim aktima usmerenim na bezbednost i stabilnost narod Jemena".

Brod je išao ka saudijskoj luci Džizan, severno od Jemena, sa ostrva Sokotra u Crvenom moru kada je napadnut u nedelju nešto pre ponoći, navela je saudijska državna novinska agencija, citirajući portparola koalicije brigadnog generala Turkije el Malikija.

Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju koja se više od šest godina bori protiv pobunjenih Huta koje podržava Iran.

Alijansa je optužila pokret za napad na brodove u Crvenom moru, jednoj od najprometnijih pomorskih puteva na svetu koji vodi do Sueckog kanala.

Rojters podseća da je poslednji pomorski napad na tom području bio je krajem 2019. godine, kada su nakratko zaplenili brod pod saudijskom zastavom i dva južnokorejska plovila.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се