Читај ми!

Izbori za lidere moćnih država sveta, ali i regiona, pregovori velikih sila – šta nas čeka u 2022.

Vesti iz sveta 2022. kretaće se između izbora za lidere i zakonodavce moćnih država i regionalnih igrača, pregovora o pitanjima koja su predmet sukoba velikih sila, sve do globalne inflacije, koja će pogoditi sve.

S jedne strane Rusija, s druge NATO. Umesto na ukrajinskoj granici za 10 dana suočiće se za pregovaračkim stolom u Ženevi. Sa Zapada – upozorenje da je invazija ruskih trupa pitanje trenutka, iz Rusije, Putinov zahtev za bezbednosnim garancijama, uz podršku Kine. Između njih, Italija se, zbog dobrih odnosa sa Moskvom, vidi kao mogući posrednik.

"Prestanak širenja NATO-a i bezbednost gasovoda koji idu ka EU – to su ključni bezbednosni interesi Ruske Federacije i činjenica da je Zapad prihvatio da učestvuje u pregovorima govori da su shvatili poruku. Politika proširenja, otvorena vrata NATO-a, jeste to što mu daje uticaj i instrument pritiska na Rusku Federaciju i oni se neće toga tako lako odreći", kaže Aleksandar Mitić sa FPN-a i iz Centra za ruske studije.

Drugog mandata ne odriče se Emanuel Makron. Izazov zdesna pojačan je populistom Erikom Zemurom. Ali i konzervativnom republikankom Valeri Pekres. Francuska je preuzela predsedavanje EU i aktuelni francuski predsednik, tumači se, pokazuje nameru da se do aprila, u trci za reizbor, predstavlja i kao lider Unije.

"Sve što on bude radio biće uslovljeno predsedničkim izborima koji ga očekuju u aprilu, gde ima solidne šanse. Najveći izazovi od populističke desnice, ali i od centra koji je on pokušao sa svojim političkim pokretom nekako da zauzme svi izazovi su doveli da izgubi neke grupe birača", napomenuo je Milan Krstić sa FPN-a i iz Centra za studije SAD.

Pri predstavljanju agende predsedavanja Uniji, Makron je poručio – "ne smemo izgubiti Zapadni Balkan". Za jun je najavio i konferenciju posvećenu regionu. Ali ishod izbora u samoj Francuskoj ne sugeriše optimizam u pitanju proširenja.

"Osim Erika Zemura i Le Penove imamo i Valeri Pekres, koja će svakako uticati na to da na kraju nakon izbora imamo makar jednu jasnu stvar, a to je da Francuska neće promeniti stav oko politike proširenja", istakao je Mitić.

Si Đinping u borbi za treći mandat 

Da li će Mađarska posle 11 godina promeniti vlast? Pitanje je aprilskih izbora. Orbanov Fides prvi put će, čini se, ozbiljno izazvati ujedinjena opozicija šest stranaka i nestranački lider Peter Marki-Zaj. Bez neizvesnosti biraće 20. Nacionalni kongres KP Kine – Si Đinpinga za treći mandat, krajem godine. Gotovo istovremeno kada i Amerikanci budu glasali za Predstavnički dom Kongresa i trećinu senatora.

"Povlačenje iz Avganistana doživljeno je kao fijasko i inflacija koja raste a koja je stavila u drugi plan rezultate iz prvih mesecima mandata – smatra se da je dvogodišnji izborni ciklus referendum šta narod misli o predsedniku. Nije baš tako, glasa se za zakonodavace, ali jeste delimično koliko su građani trenutno zadovoljni ili nezadovoljni predsednikom Bajdenom može da rezultira većinom u jednom ili u oba doma Kongresa", napomenuo je Krstić.

Džozefa Bajdena u februaru nećemo videti na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Diplomatskom bojkotu, zbog navodnog kršenja ljudskih prava domaćina, pridružile su se Australija, Kanada i Britanija. Dok ga francuski predsednik smatra nebitnim. Za svetske odnose u 2022. bitnu ulogu će igrati paritet Zapada i Kine.

"Vidimo odnose koji se kreću od geopolitičkog nadmetanja do potrebe da ekonomska saradnja bude što uspešnija. Kina će nastojati da odnosi budu dovoljno dobri da bi nastavila da raste s druge strane, nema tržišta i nema ekonomije na svetu, koja ne želi da ima uspešnu ekonomsku saradnju sa Kinom", smatra prof. FPN-a Dragana Mitrović iz Centra za studije Azije i Dalekog istoka.

I u najvećim ekonomijama, stope inflacije rastu uz rast potrošnje, cena energenata i teškoće u snabdevanju. U Sjedinjenim Državama inflacija je najviša u gotovo četiri decenije, u Nemačkoj na tridesetogodišnjem rekordu. Najviša od osnivanja u evrozoni.

"Možemo da očekujemo da vlade nastave da se bore da stimulansima pomažu i proizvodnju i potrošače da oporave i prozvodnju i potrošnju, ali i guvernere koji će nastaviti sa svojim merama da drže inflaciju pod kontrolom. Svakako da će to kako će se stvar sa pandemijom kretati suštinski uticati na mere i globalnu ekonomiju u celini", istakla je Mitrovićeva.

Stare svemirske igrače iz doba Hladnog rata, Vašington i Moskvu, Peking odranije ozbiljno izaziva. Crvena Kina osvojila je Crvenu planetu. Spustili su rover na Mars, sondu na tamnu stranu Meseca. I u tome su prvi. Očekuje se da pokretanje kineske svemirske stanice bude među vestima koje će obeležiti novu, 2022.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво