Suđenje biskupu zbog negiranja holokausta

Nemački sud najavio proces protiv biskupa Ričarda Vilijamsona, koji negira holokaust. Nedovoljno istražena veza katoličke crkve i nacista.

Sud u Regensburgu saopštio je da će aglikanski biskup Ričard Vilijamson morati lično da se pojavi na procesu koji protiv njega počinje 16. aprila zbog negiranja holokausta.

Vilijamson je prošle godine u blizini Regensburga dao intervju švedskoj TV-stanici SVT u kojem je tvrdio da gasnih komora i nacističkog genocida nad Jevrejima nije bilo i da je u vreme vlasti Adolfa Hitlera stradalo najviše 200.000 do 300.000, a ne šest miliona Jevreja.

Do suđenja dolazi zato što je Vilijamson uložio žalbu na raniju odluku vlasti da mora da plati kaznu od 12.000 evra. Švedski novinari moraće da se pojave na sudu kao svedoci.

Advokat britanskog sveštenika, inače pripadnika ultrakonzervativnom "Bratstvu svetog Pija Desetog", koje ne priznaje odluke drugog vatikanskog koncila, saopštio je da je najvažnije pitanje za sud u Regensburgu da li je njegov klijent uopšte mogao da zna da će njegove reči stići i do nemačke javnosti.

Za poricanje nacističkog genocida nad Jevrejima u Nemačkoj je predviđena novčana kazna ili zatvorska kazna u trajanju do pet godina.

Vilijamsovo negiranje holokausta doprlo je ne samo do nemačke već i do svetske javnosti.

Samo nekoliko dana posle intervjua švedskoj televiziji, poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI je poništio ekskomunikaciju Vilijamsona, izrečenu 1988. godine, zato što ga je Bratstvo kojem pripada bez saglasnosti Vatikana proglasilo biskupom.

Odluka pape Benedikta, koji je Nemac, izazvala je nepovoljne rekacije i bujicu kritike u Nemačkoj i širom sveta i znatno poremetila odnose jevrejskih organizacija i Vatikana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво