Читај ми!

Novogodišnja amnestija za predsednicu Južne Koreje, umesto 22 u zatvoru manje od 5 godina

Bivša južnokorejska predsednica Park Gun Hje, koja se nalazi na odsluženju kazne u trajanju od 22 godine, biće danas zvanično otpuštena iz zatvora zahvaljujući amnestiji koju joj je dodelio njen naslednik na kormilu države.

Bivša južnokorejska predsednica Park Gun Hje biće zvanično puštena iz zatvora danas u ponoć po južnokorejskom vremenu.

Šezdesetdevetogodišnja Park nalazila se na čelu Republike Koreje od 2013. do 2017. godine, kada je odlukom najpre parlamenta, a onda i Ustavnog suda, uklonjena sa funkcije.

Ona je potom pred Okružnim sudom u Seulu osuđena zbog zloupotrebe položaja i korupcije na, ukupno, čak 26 godina zatvora, što je kasnije, posle žalbe, skraćeno na 22.

Međutim, trenutni predsednik Mun Dže In, koji pripada rivalskoj Demokratskoj partiji, nešto manje od tri meseca do isteka svog mandata odlučio je prošle nedelje da je pomiluje, kao simbolični gest izmirenja između pozicije i opozicije i kao deo svoje političke zaostavštine, a povodom Nove godine, kada se obično donose predsednički dekreti o amnestijama.

Njegova odluka bila je motivisana i činjenicom da Park pati od hronične bolesti. Ona je, naime, trenutno u bolnici gde se leči od oboljenja kičme i kostiju i ostaće pod lekarskom paskom, smatra se, do početka februara.

Ćerka diktatora Park Čung Hija, generala koji je nakon puča 1961. godine vladao Južnom Korejom do smrti u atentatu 1979, tako je provela iza rešetaka samo četiri godine i devet meseci. Ona je bila prisiljena i da u državnu kasu uplati novčani iznos od tri i po milijarde vona (blizu tri miliona američkih dolara), ali je zahvaljujući predsedničkoj amnestiji, pošteđena ne samo boravka od još 17 godina i tri meseca u ćeliji, već i plaćanja dodatnih 15 milijardi vona.

Bivša predsednica Park, koja je u vreme kada je bila na vlasti bila vođa konzervativne partije Senuri, postala je prva žena na čelu države, ali i prvi aktivni lider države koji je ikada smešten iza rešetaka.

Sud ju je proglasio krivom za vršenje pritiska na krupne južnokorejske kompanije, pre svega "Samsung", da obezbede povoljne poslovne aranžmane i poklone za njenu blisku prijateljicu i duhovnog vodiča Čoi Sun Sil i njenu ćerku, i druge zloupotrebe, kao što su nezakonito korišćenje državnih fondova, te mešanje u izbornu kampanju.

Park će u budućnosti imati obezbeđenje koje država dodeljuje osobama koje su obavljale važne funkcije kao fizičku zaštitu, ali neće moći da uživa u drugim privilegijama, kao što su državna penzija ili korišćenje ličnih sekretara o državnom trošku, pišu južnokorejski mediji.

Pojedini domaći novinari ocenjuju da bi oslobađanje bivše predsednice Park, koja je u prošlosti držala i funkciju šefa konzervativne partije Senuri, mogla da ima uticaj na predsedničke izbore zakazane za početak marta, jer će dati podsticaj pristalicama konzervativaca među kojima je ona i dalje popularna i važi za žrtvu zavere, a koji su sad okupljeni oko novoosnovane desničarske Partije narodne snage.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво