Читај ми!

Preminuo Hari Rid, dugogodišnji lider demokrata u Senatu

Bivši dugogodišnji senator iz Nevade, lider demokratske većine u Senatu i jedan od glavnih saradnika Baraka Obame Hari Rid preminuo je u 82. godini, saopštila je njegova supruga.

"Slomljenog srca moram da objavim da je preminuo moj suprug, bivši lider većine u Senatu Hari Rid. Umro je mirno, okružen porodicom, posle hrabre, četvorogodišnje borbe sa rakom pankreasa", saopštila je u utorak Ridova supruga, sa kojom ima petoro dece.

Hari Rid je od skromnih početaka u siromašnoj porodici u Serčlajtu postao najmoćniji političar u istoriji Nevade, okončavši svoju političku karijeru kao dugogodišnji lider demokrata u Senatu, uključujući i osam godina tokom kojih su imali većinu.

Rid, koji se u mladosti amaterski bavio boksom, predstavljao je saveznu državu Nevadu kao demokrata u oba doma Kongresa više od tri decenije.

Kao lider većine u Senatu, bio je jedan od glavnih saradnika predsednika Baraka Obame.

Uprkos žestokom protivljenju republikanaca, Rid je 2010. pomogao da se usvoji predsednikov zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznat kao "Obamaker".

Odlučio je da se ne kandiduje za reizbor 2016. godinu iz zdravstvenih razloga.

Ohrabrio Obamu da se kandiduje za predsednika

Rid je bio umeren i liberalan političar koji je imao drugačija gledišta od većine stranačkih kolega po pitanju abortusa, zaštite životne sredine i kontrole oružja, ali se često sukobljavao sa republikancima i liderima suparničke stranke.

Stekao je reputaciju upornog i oštrog pregovarača koji se ne ustručava da se glasno i beskompromisno suprotstavi svojim protivnicima.

Pretvorio je Nevadu u pouzdano demokratsko uporište koje je 2004. godine poslednji put podržalo republikanskog predsedničkog kandidata.

Rid je govorio da je jedno od njegovih najvećih dostignuća to što je ohrabrio tadašnjeg senatora Baraka Obamu da se kandiduje za predsednika.

Obama je objavio pismo koje je napisao Ridu pre smrti. "Ne bih bio predsednik da nije bilo Vašeg ohrabrenja i podrške i ne bih postigao većinu onoga što sam uradio bez Vaše veštine i odlučnosti", napisao je Obama. 

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden, koji je sarađivao sa Ridom u Senatu, nazvao ga je jednim od najvećih lidera većine u Senatu svih vremena.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара