Читај ми!

Libija, izbori koje (skoro) niko ne želi

Snage Kalife Haftara opkolile policijsku stanicu u Sebhi. Posle nekoliko sati sukoba, dve osobe su ubijene i nekoliko ranjeno. Još se čeka konačna lista predsedničkih kandidata. Međunarodni krivični sud "ponovio" poternicu za Gadafijevim sinom. Konačna odluka o izborima naredne sedmice.

Либија, избори које (скоро) нико не жели Либија, избори које (скоро) нико не жели

Trupe "feldmaršala" Kalife Haftara i lokalne snage bezbednosti sukobile su se na ulicama Sabhe, svega desetak dana pred najavljene predsedničke izbore, čije je održavanje, u ovom trenutku, prilično neizvesno zbog niza problema, uključujući potvrdu konačne liste kandidata.

Dve osobe su ubijene, a nekoliko je ranjeno u pucnjavi koja je trajala čitavu noć. Identitet žrtava nije poznat, ali je lokalna policija optužila Haftarove snage da su pokušale da zaposednu stanicu snaga bezbednosti i centar grada.

Haftarov 116. bataljon je, posle pucnjave, napustio centar grada i odvezao 11 policijskih vozila. Lokalni mediji u Sabhi javljaju da su sukobi manjeg intenziteta nastavljeni i tokom dana.

Pucnjava u Sebhi usledila je desetak sati pošto su se komandanti dve ključne "vojske" u Libiji, Mudamed al Hadad i Abdel Razak al Nadori sastali u Sirti načelno dogovorili "postepeno ujedinjenje" oružanih snaga bez mešanja stranih faktora.

Jedan od glavnih zahteva strane bliske Kalifi Haftaru bilo je "sprečavanje Sejfa al Islama" da se vrati na vlast, mahom zbog straha da bi gro njegovih snaga moglo da pređe na stranu Gadafijevog sina, ukoliko ovaj uspe da zabeleži kakav značajniji uspeh na biračkim mestima.

Izbori koje (skoro) niko ne želi

Serija oružanih sukoba i niz drugih problema ozbiljno su u pitanje doveli održavanje predsedničkih izbora najavljenih za 24. decembar, jer centralna izborna komisija još uvek nije uspela da sastavi konačni spisak kandidata.

Problem je, kako navode libijski mediji, nastao pošto je još uvek u toku razmatranje nekoliko žalbi, dok su kandidature ključnih političara, poput Kalife Haftara, šefa prelazne vlade Abdula Hamida Mohameda Dbeibe i Sejfa al Islama su posle silne diplomatske i pravosudne gimnastike nekako potvrđene.

Kandidatura Gadafijevog sina iznenadila je Amerikance, pa je Stejt department saopštio da je "za SAD teško da vide da Sejf al Islam preuzima poziciju u Libiji".

Istovremeno, u najmanje jednoj situaciji naoružane straže sprečile su predstavnike izborne komisije da odnesu dokumentaciju u Tripoli.

Kod kandidature Abdula Hamida Mohameda Dbeibe sporna je diploma univerziteta u Kanadi, koju je priložio uz dokumentaciju, jer nevladine organizacije tvrde da je falsifikovana. Kao i u slučaju Kalife Haftara, sporan je i dokument o državljanstvu, jer je prema izbornom zakonu predviđeno da kandidat sme da ima samo libijsko državljanstvo.

Kalifa Haftar je, u vreme dok je bio proteže Centralne obaveštajne agencije, navodno dobio i američko državljanstvo.

Poternice za kandidatima

Imena Kalife Haftara i Sejfa al Islama se nalaze na poternicama lokalnih sudova zbog procesa koji se protiv njih vode zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u različitim fazama libijske krize.

Manje od dve sedmice pred početak glasanja, situaciju je dodatno zakomplikovao i Međunarodni krivični sud, koji je Libijce podsetio da je međunarodna poternica za Sejfom al Islamom još uvek na snazi.

Takav potez ovog tribunala dodatno je zakomplikovao zadatak lokalne izborne komisije, koja je kandidaturu Gadafijevog sina prihvatila, zatim odbacila i na koncu ponovo potvrdila posle silnih političkih pritisaka i oružane blokade suda u Sebhi.

Optužnica Međunarodnog krivičnog suda iz 2011. godine vremenom je nekako pala u drugi plan zbog ozbiljnog protivljenja niza afričkih država, koje smatraju da se to telo neproporcionalno i selektivno fokusira na zločine u njihovim zemljama.

Ove tvrdnje su dovele do toga da je Afrička unija, još pre desetak godina, savetovala članicama da ne ispunjavaju naloge suda, kao i da nemaju obavezu da to čine.

Sebhu su pre desetak dana, kao i prošle noći, blokirale Haftaru lojalne snage, pokušavajući da spreče potvrdu kandidaturu Sejfa al Islama. Haftarovi vojnici su, istovremeno, na nekoliko mesta na istoku Libije sprečavali žalbe protiv svog lidera i zastrašivali lokalne sudije da se uopšte bave takvim predmetima.

Iako veliki broj posmatrača čvrsto zastupa stav da je održavanje izbora u okolnostima koje vladaju u Libiji praktično nemoguće, prelazna vlada već danima pokušava da smanji tenzije, tvrdeći da će glasanje biti održano prema planu.

Suštinski, prilično razjedinjena međunarodna zajednica je svesna činjenice da nema lakog rešenja krize koja je nastala posle ubistva Moamera Gadafija, pa mogućeg saveznika u procesu stabilizacije Libije traži u budućem pobedniku predsedničkih izbira.

Konačna odluka sledeće nedelje

Libijski parlament sastaće se početkom sledeće sedmice kako bi doneo konačnu odluku o održavanju predsedničkih izbora, ali i ukazao na probleme koji prate parlamentarne izbore zakazane za februar, pošto poslaničko mesto želi više od 5.000 ljudi.

Istovremeno, izborna komisija još uvek nije okončala raspravu o listi kandidata za predsedničke izbore, za koje se prijavilo čak 98 osoba.

Komplikovana situacija koja oružuje glasanje navela je lokalne političare na zaključak da bi izbori, bar u ovom trenutku, mogli naneti Libiji više štete nego koristi, kao i da su Libijci previše podeljeni da bi mogli prihvatiti pobedu bilo kojeg kandidata.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво