Читај ми!

EU bi da parira Kini – kroz Globalnu kapiju želi da pobije tezu da je "geopolitički patuljak"

Na izmaku druge godine pogođene kovid krizom, Evropska komisija predstavila je ambiciozni plan – Globalnu kapiju. Investicije vredne 300 milijardi dolara, trebalo bi da se sliju u tzv. treće zemlje do 2027. godine. Inicijativa se široko doživljava kao pokušaj Brisela da zauzme značajniju poziciju na geopolitičkoj sceni, ali i da parira Pekingu.

Evropska unija želi svoj Put svile. I za to ima petogodišnji plan. Digitalizacija, zelena agenda, transport, zdravstvena zaštita, obrazovanje – to su oblasti u kojima će se projekti kretati. Do 2027. trebalo bi da stignu i do Afrike.

"Inicijativa ima geopolitičku dimenziju, ne samo da suzbije kineski Put svile, već i da diferencira EU od lošeg imidža SAD, a opet je u skladu sa naporom takozvanih G-7 da tzv. mekom moći utiču na osvajanje duša ljudi širom sveta, posebno u Africi", smatra Goran Nikolić, ekonomista Instituta za evropske studije.

Prateći slične inicijative Sjedinjenih Država i Velike Britanije, u Africi se meri i konkurentnost Unije. I lome koplja sa kineskim Pojasom i putem. Zato što kineski projekti godinama sa kontinenta istiskuju evropske firme.

"Kina je svoj početak pozicioniranja kao globalnog aktera stekla upravo u Africi. Afrika je donekle interesna sfera SAD i, ukoliko se EU uključi u taj kontinent, mi ćemo videti jednako raspoređeno odmeravanje sila, ali s druge strane, kad imamo malu baru punu krokodila, tu dolazi i do određenih sukoba", ukazuje Stefan Vladisavljev iz Fondacije BFPE.

Na manjem području Zapadnog Balkana, ekonomski investicioni plan najavljen i pre Globalne kapije, postaje njen deo. I deo nadmetanja sa kineskim ulaganjima prisutnim od 2013.

"Iako su se kineska sredstva tumačila kao sredstva bez prevelikih uslovljavanja. Dakle, Kina nije postavljala uslove vladavine prava, zaštite životne sredine. EU eksplicitno napominje da će ovi uslovi morati da budu ispunjeni, ako želite da dobijete sredstva kroz Globalnu kapiju", navodi Stefan Vladisavljev.

"Jedna dobra stvar inicijative je što će, ako je bude, Kinezi biti više darežljivi u smislu uslova kreditiranja, mi ćemo opet uzimati kredite od Kine, a oni će biti možda malo više skloni da ih daju po boljim uslovima", smatra Goran Nikolić.

Odakle novac kog i nema tako mnogo?

Kineski krediti nose opasnost prezaduživanja, opominju u Briselu. Ali, ekonomista Goran Nikolić kod Globalne kapije ne uočava bitnu razliku. Svakako će biti reči o zajmovima. Postavlja pitanje i – odakle novac?

Unija se za sredstva oslanja na postojeći budžet – gde nema mnogo prostora za preraspoređivanje. Jednako kao i kod zajedničkih finansijskih institucija. Zato ne očekuje da u narednih pet godina evropske investicije dostignu više od tek pet odsto kineskih. 

"Šanse da se na toj osnovi parira Kini su minimalne i mislim da ideja Amerike da parira tvrdom moći na Indopacifiku je u suštini njihova bazična ideja", kaže Goran Nikolić.

Ideja Evropske unije je, kako se tumači, da pošalje poruku partnerima i konkurentima – da makar prolazeći kroz Globalnu kapiju kao ekonomski džin rezuveri one koji je vide kao geopolitičkog patuljka.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво