Читај ми!

SAD bi mogle da "otmu" Francuskoj još jedan posao, Lokid Martin ima ponudu za Grčku

Stejt department je odobrio potpisivanje sporazuma sa Atinom o nabavci četiri fregate i modernizaciji postojeće flote. Ovo bi mogao da bude još jedan veliki udarac za Francusku, koja je sa Grčkom u septembru potpisala memorandum o razumevanju po ovom pitanju.

Sjedinjene Države su u petak odobrile prodaju četiri borbena broda kompanije "Lokid Martin", u iznosu od 6,9 milijardi dolara.

Reč je o fregatama, nalik na one koje koristi američka mornarica (Littoral Combat Ships). Nabavka bi uključila i projektile, drugo naoružanje, sisteme za navigaciju, komunikaciju i detekciju objekata i tehničku podršku, navodi Pentagon.

Odobrena je i modernizacija fregate klase MEKO i nabavka prateće opreme, vrednosti 2,5 milijardi dolara.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je, inače, pre dva meseca potpisao memorandum o razumevanju sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o kupovini tri, a možda čak i četiri fregate za 3,5 milijardi dolara. Njih bi izgradila "Naval grupa" i bile bi dostavljene početkom 2024. godine. Konačni sporazum trebalo je da bude postignut do kraja godine.

U slučaju da dođe do realizacije sporazuma sa SAD, ovo bio još jedan veliki udarac za Francusku.

Da podsetimo, Australija je u septembru odustala od petogodišnjeg sporazuma, vrednog 56 milijardi evra, sa francuskom kompanijom "Naval grup", u većinskom državnom vlasništvu, o proizvodnji 12 konvencionalnih dizel-električnih podmornica.

Umesto toga, Australija je sklopila savez sa Britanijom i SAD s ciljem preuzimanja flote od osam podmornica na nuklearni pogon izrađenih uz pomoć američke tehnologije.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво