Читај ми!

NATO: Rusija zna da bi platila visoku cenu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju da ne koristi silu protiv Ukrajine. Ističe da Moskva zna da bi na kraju platila visoku cenu preko sankcija i drugih mehanizama koje bi Zapad primenio u slučaju agresije.

Jens Stoltenberg je nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica NATO-a u Rigi rekao da bi agresija Rusije prema Ukrajini imala ozbiljne posledice za Moskvu.

"Imamo širok raspon opcija kojima bismo obezbedili da se Rusija suoči sa ozbiljnim posledicama ako opet bude koristila silu protiv nezavisne, suverene nacije, Ukrajine", rekao je Stoltenberg istakavši da je reč o ekonomskim i finansijskim sankcijama i političkim restrikcijama.

"Mislim da je vrlo očigledno da Rusija zna da bi platila visoku cenu", rekao je generalni sekretar NATO-a. 

Istakao je da je podrška NATO-a teritorijalnom integritetu Ukrajine nepoljuljana, nazvavši Kijev "bliskim i dragocenim partnerom". 

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da Rusija ne može da spreči Kijev da uspostavi bliže odnose sa NATO-om. Naveo je i da su nelegitimni predlozi Rusije da od NATO-a ili SAD traži garancije da se Alijansa neće širiti na istok.

Stoltenberg je to potvrdio, rekavši da je na NATO-u da kaže kada je Ukrajina spremna za članstvo u Alijansi, kao i da Rusija u tome nema pravo veta.

Odbacio je navode Kremlja da NATO provocira vojnim vežbama u Crnom moru i dodao da je ponuda Rusiji da sednu za sto otvorena.

Moskva, inače, traži od NATO-a da prestane da koncentriše snage u blizini ruske granice i da prestane da naoružava Ukrajinu modernim naoružanjem.

Rusija je još u septembru navela da će SAD preći crvenu liniju ako nastave da proširuju svoju vojnu infrastrukturu u Ukrajini. 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво