Читај ми!

Švedska imala premijerku samo nekoliko sati, šta je krenulo naopako

Samo sedam sati pošto je izabrana za prvu švedsku premijerku, Magdalena Anderson podnela je ostavku. Zelena stranka se povukla iz vlade zbog usvajanja opozicionog predloga budžeta u parlamentu, zbog čega će Andersonova tražiti novu podršku poslanika.

Nakon imenovanja Magdalene Anderson za predsednicu švedske vlade, koalicioni partner, Zelena stranka napustila je tek oformljeni kabinet.

Razlog napuštanja vlade je to što vladin predlog budžeta nije usvojen, dok je opozicioni predlog prihvaćen u parlamentu. Čelnici Zelene stranke su poručili da ne žele da sprovode budžet koji je, između ostalih, sastavljala desničarska stranka Švedskih demokrata.

Nakon toga se Magdalena Anderson obratila novinarima i rekla da, u skladu sa švedskom političkom tradicijom, podnosi ostavku, pošto se jedan koalicioni partner povukao iz vlade.

"Rekla sam predsedniku parlamenta da želim da podnesem ostavku na funkciju premijera", rekla je Andersonova novinarima, dodavši da je spremna da ponovo pokuša da dobije većinu kao šef jednopartijske vlade.

Bivša ministarka finansija je prva žena koja je izabrana da bude premijer Švedske.

Ranije danas, švedski poslanici su tokom, kako se činilo, istorijskog glasanja izabrali Magdalenu Anderson za premijera te zemlje.

Za je glasalo 117 poslanika, protiv 174, dok je uzdržano bilo 57 od 349 članova švedskog Riksdaga. Prema švedskim propisima, za izbor premijera je dovoljno da protiv ne glasa više od 175 poslanika.

Nakon izbora premijera, Magdalena Anderson je poručila da "može da živi sa opozicionim budžetom", dok su čelnici Zelene stranke naveli da će razmotriti svoje učešće u vladi, ukoliko opozicioni predlog budžeta bude usvojen.

Ostavkom Magdalene Anderson ponovo je pokrenuta procedura izbora premijera – predsednik parlamenta obaviće konsultacije sa svim predsednicima stranaka, nakon čega će odlučiti kome će dodeliti mandat.

Analitičari veruju da će to ponovo biti Magdalena Anderson, koja danas zvanično nije ni stupila na funkciju, pošto je tradicionalno potvrđivanje kod kralja Karla XVI Gustava trebalo da bude održano u petak. Zbog toga, funkciju tehničkog premijera i dalje obavlja Stefan Leven.

Očekuje se da će se švedski poslanici o izboru premijera izjasniti tokom sledeće nedelje. 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво