Читај ми!

Kome smetaju bebe u britanskom parlamentu

Poslanica Laburističke partije Stela Krisi došla je u utorak na sednicu britanskog parlamenta sa svojom tromesečnom bebom, nakon čega je obaveštena da to nije po pravilima ponašanja u Vestminsteru, zbog čega su brojni političari na Ostrvu već danas zatražili reviziju Pravilnika.

Više britanskih političara i poslanika zatražilo je promenu parlamentarnih pravila, nakon što je poslanici Steli Krisi rečeno da ne treba da dovodi svoju tromesečnu bebu u Donji dom parlamenta.

Pošto je dovela svog sina Pipa na debatu, Krisi je primila mejl od uprave Donjeg doma parlamenta u kojem je upozorena da Pravilima ponašanja u Domu komuna nije predviđeno da poslanici na svom mestu budu u pratnji dece.

Spiker Donjeg doma i dugogodišnji laburistički poslanik Lindzi Hojl zatražio je da se pravilo promeni, istakavši da je izuzetno važno da roditelji budu u mogućnosti da u potpunosti učestvuju u radu parlamenta.

"Pravila se moraju posmatrati u kontekstu i ona se menjaju sa vremenom", rekao je Hojl pred poslanicima Doma komuna.

Poslanica Zelene stranke Kerolajn Lukas stala je u odbranu svoje koleginice i istakla da je zabrana dovođenja beba u parlamentu "apsurdna".

Zamenik premijera Dominik Rab je rekao da gaji mnogo simpatija prema poslanicu Krisi. Istakao je da profesija političara mora da bude prilagođena savremenom svetu tako da roditelji mogu da balansiraju između svojih poslova i vremena koje im je potrebno za porodicu. Ipak, Rab je naglasio da konačnu odluku treba da donese uprava Donjeg doma parlamenta.

Oglasio se i portparol premijera Borisa Džonsona i rekao da premijer želi da vidi "dalja poboljšanja u pogledu toga da parlament bude prilagođen porodici, iako je svaka promena pravila stvar zajednice".

"Prepreka da se mame uključe u politiku"

Poslanica Stela Krisi, kojoj je zabranjeno da dovodi bebu u parlament, istakla je da sporno pravilo podriva napore da se politika učini dostupna ljudima koji imaju porodicu.

"Postoje prepreke da se mame uključe u politiku i mislim da to šteti našoj političkoj debati", rekla je Krisi za Bi-Bi-Si.

Navela je da je prethodno bez problema vodila Pipa i svoju stariju kćerku u parlament, ali da joj je rečeno da su se pravila promenila u septembru.

Krisi kaže da sistem ne radi za bilo koga ko nije muškarac određene starosti i određenog porekla.

"Rodila sam bebu, nisam se odrekla svog mozga ili sposobnosti da radim. Naša politika i kreiranje politike biće bolje ako budemo imali više majki za stolom", naglasila je Krisi.

Bivša poslanica Liberalnih demokrata Džo Svinson bila je prva koja je držala svoju bebu tokom debate u Donjem domu britanskog parlamenta 2018. godine.

Iste godine, novozelandska premijerka Džasinda Ardern postala je prvi svetski lider koji je svoju bebu doveo u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво