Читај ми!

Raste broj ubijenih žena u Italiji, vlada uvodi "prihod slobode"

Još od 1999. godine, kada je Organizacija ujedinjenih nacija uvela 25. novembar kao dan borbe protiv nasilja nad ženama, u svim državama Evrope organizuju se inicijative i protesti ne bi li se skrenula pažnja na izuzetno raširen fenomen koji umesto da se smanjuje kao da postaje sve veći. Samo u Evropi godišnje biva ubijeno preko 1.500 žena a u Italiji su od početka ove godine ubijene, najčešće od strane partnera, 103 žene.

Dramatična je situacija u Italiji. Sa tri ubistva u poslednjih sedam dana, broj žena koje su izgubile život od strane supruga ili partnera popeo se od početka ove godine na 103, što nadmašuje broj žrtava u istom periodu prethodne godine.

To je dovelo do toga da se trend opadanja nasilja i ubistava koji je zabeležen do 2018. potpuno promenio i preokrenuo.

Poslednji raport policije - Kancelarija za analizu kriminalističkih dela Ministarstva unutrašnjih poslova Italije objavila je da je ove godine porast ubistava žena dostigao tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Od ove 103 žene, njih 87 ubijeno je u okviru porodice ili emotivne veze, 60 njih ubili su partneri ili bivši partneri koji ne prihvataju kraj ljubavne veze.

Novčana pomoć za žrtve nasilja

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da je zaštita žena prioritet ove vlade, koja će učiniti sve da spreči i podrži žrtve.

Vlada je izdvojila nekoliko miliona evra za pomoć ženama žrtvama nasilja, uvodeći "prihod slobode" koji podrazumeva da se svakoj ženi da 400 evra mesečno, ne bi li se odvojila od nasilnog partnera, s obzirom na činjenicu da mnoge od žrtava nasilja ne odlaze od svojih nasilnika upravo jer su ekonomski zavisne.

Većina ovih žena je prijavila policiji prethodne agresije, koje su nažalost kulminirale njihovom smrću.

Samo u ovoj zemlji svaki treći dan bude ubijena jedna žena ili mediji izveštavaju o nasilju, surovosti koje dovodi do broja od 14 miliona žena koje su podvrgnute nekoj vrsti nasilja od strane muškaraca. To nasilje može biti fizičko, psihološko i seksualno.

U Italiji se često čuje da je potrebno naučiti žene kako da se odbrane od silovanja, umesto da se radi na tome da tako nešto nikada ne padne na pamet muškarcima.

Na sajtu Ubistva žena u Italiji postoji lista svih žrtava sa opisom onoga što se desilo i od čije su ruke stradale. U velikom broju slučajeva ubice same sebi oduzmu život a ne tako retko prethodno ubiju i decu iz tog braka ili veze.

Situacija u Evropi

U Evropi je 1.421 žena izgubila život, četiri svakog dana, jedna na svakih šest sati: 285 u Francuskoj, 276 u Nemačkoj, 126 u Španiji.

Ovo su poslednji podaci Eurostata iz 2019. godine koji pokazuju da je u Poljskoj ubijeno 80 žena, 71 u Rumuniji, 42 u Letoniji, 42 u Holandiji, 40 u Austriji, u Češkoj je ubijeno 39 žena, u Bugarskoj 32 žene, 31 u Mađarskoj, 30 u Finskoj, 29 u Srbiji, a na Kosovu, koje izveštaj predstavlja posebnom statistikom, ubijene su tri žene.

U Danskoj je ubijeno 27, u Švajcarskoj 26, u Švedskoj 25, u Litvaniji 22, u Grčkoj 19, u Slovačkoj 18, u Norveškoj 16, u Hrvatskoj 14, u Albaniji 13, na Kipru 10, u Bosni i Hercegovini 10, u Irskoj osam, u Estoniji pet, u Crnoj Gori takođe pet žena.

U Sloveniji su ubijene četiri, a na Malti tri žene.

Perspektiva se menja ukoliko se uzme u obzir broj ubijenih žena na broj stanovnika.

Šta znače Crvene cipele

Elina Čauvet iz Meksika osmislila je metod kojim je želela da skrene pažnju na sve veći porast ubistava žena, kao i nasilja nad njima, te potrebu da svaka žena nađe snagu i da se oko nje udruže osobe koje mogu da joj pomognu.

Projekat se zove "Zapatos rohas" - Crvene cipele, koji podrazumeva da se na javnoj manifestaciji simbolično postave crvene cipele, gde svaki par pripada ženi koja je izgubila život.

Svaki par priča jednu tragičnu priču a crvena boja je izabrana jer predstavlja ljubav, strast i sve ono lepo što se nažalost pretvori u svoju suprotnost tj. morbidnu posesivnost koja predstavlja smrtnu zamku za žene.

Kako žene mogu da prijave nasilje - međunarodni gest

Mnoge žene nemaju mogućnost ni da telefoniraju niti da same izađu iz kuće. Iz tog razloga ove godine je uveden univerzalni "govor" kojim je moguće osobama oko sebe skrenuti pažnju na to da smo žrtve nasilja, a da sam nasilnik to ne vidi.

Haštag "Signal za pomoć" (#SignalForHelp) je internacionalni simbol kojim žene mogu da pozovu pomoć na tihi način. Ukoliko vidite ženu da palcem otvorene ruke dotiče a zatim skuplja prste u pesnicu znači da od vas traži pomoć - pozovite policiju ili neko od Udruženja za zaštitu žena.

U Italiji postoji broj 1522 - nacionalni broj italijanske vlade za pomoć ženama.

Ovaj znak je osmišljen i kodifikovan u Kanadi od strane Kanadske ženske fondacije.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи