Читај ми!

Ruska nuklearna podmornica "Kursk" potonula zbog sudara sa NATO podmornicom?

Katastrofa koja je zadesila rusku nuklearnu podmornicu „Kursk“ pre dve decenije posledica je sudara sa brodom NATO pakta u Barencovom mor, tvrdi bivši ruski admiral.

"Kursk" je potonuo 12. avgusta 2000. godine i sa sobom povukao u smrt 118 članova posade započinjući prvu međunarodnu krizu tokom predsendičkog mandata Vladimira Putina.

Zvanična istraga koju je pokrenula ruska vlada, zaključila je dve godine kasnije da je incident rezultat eksplozije torpeda, koja je pokrenula detonaciju municije.

Međutim, u intervjuu za RIA Novosti, bivši komandant Severne flote Vjačeslav Popov predstavio je svoju teoriju o tome kako je došlo do incidenta.

Prema njegovim rečima, podmornica jedne od NATO članica približio se preblizu ruske podmornice i udario u njen pravac oštetivši torpednu cev, nakon čega je usledila eksplozija.

Odeljak je ubrzo poplavljen što je poslalo podmornicu na morsko dno.

Podmornica koja se sudarila sa "Kurskom" ju je prethodno pratila, ali se greškom približila preblizu ili je "Kursk" preduzeo manevar zbog kog je došlo do kontakta.

Popov tvrdi da je 90 odsto siguran o kojoj se zapadnoj podmornici radi. Priznao je, međutim, da nema dovoljno dokaza da javno iznese slučaj.

Prema njegovim rečima, zapadna podmornica bila je već neko vreme u regionu gde se sudarila sa "Kurskom", a kaže da su nakon sudara slati SOS signali iz tog područja posebnom opremom koju ruska mornarica nije imala, što implicira da je još jedna podmornica bila u blizini.

Viktor Kravčenko, bivši načelnik štaba ruske mornarice, složio se sa teorijom Popova, rekavši da je zbog situacionih dokaza skloniji toj verziji događaja.

Tri NATO podmornice – britanska "Splendid" i američke "Toledo" i "Memfis" bile su, navodno, u blizini područja gde je u to vreme Rusija izvodila vojne vežbe.

Ruska vlada, ipak, veruje da je zaključak zvanične istrage najverovatniji, jer su brojne analize pokazale da je taj period bio veoma težak za rusku vojsku i mornaricu. Kombinacija nedovoljnog finansiranja, sve stariji sovjetski hardver i nizak moral posade doveli su incidenta.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво