Читај ми!

Britanija može da odahne, kraljica Elizabeta se vratila

Posle spekulacija u javnosti da li se britanska kraljica Elizabeta Druga sprema za penziju, najduže vladajući monarh u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, posle višenedeljnog odsustva iz javnosti, pojavio se na zajedničkom krštenju svojih praunuka.

Kraljica Elizabeta Druga prisustvovala je krštenju svojih praunuka a viđena je i pre četiri dana kada je fotografisana dok stoji i smeška sa zamka Vindzor i ćaska sa šefom obezbeđenja.

U javnosti se strahovalo se da će 95-godišnja britanska kraljica moći da prisustvuje krštenju budući je da prošle nedelje nije položila venac na Senotaf u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata i svih potonjih vojnih sukoba.

Kraljica Elizabeta je prvo otkazala posetu Severnoj Irskoj, u bolnici je bila zbog preventivnih ispitivanja, a zatim se nije pojavila u Glazgovu na konferenciji o globalnim klimatskim promenama. I najzad, prvi put u poslednje dvadeset dve godine nije položila venac na Senotaf u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata i svih potonjih vojnih sukoba.

Sa ceremonije 14. novembra povukla se zbog, kako je zvanično rečeno, "uganuća leđa" za koje je izvor iz Bakingemske palate rekao da "nije u vezi sa stanjem koje je zahtevalo odmor i da je bila nesrećna slučajnost".

Današnjom privatnom ceremonijom proslavljala su se dva porodična krštenja u kući Rojal lodž u Velikom Vindzorskom parku, navodi agencija PA, a prenosi Rojters.

Kršteni su Avgust, sin princeze Judžin i njenog supruga Džeka Bruksbenka, i Lukas Filip, sin Zare Tindal i njenog supruga Marka Tindala.

Šestog februara navršava se sedam decenija otkako je kraljica Elizabeta Druga došla na britanski presto. I dalje 55 odsto građana Ujedinjenog Kraljevstva smatra da treba da ostane na čelu monarhije, čak i ukoliko bude toliko bolesna da ne bude u stanju da obavlja bilo kakve dužnosti.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво