Читај ми!

Poljska razmatra zatvaranje granice sa Belorusijom zbog migrantske krize

Poljska razmatra mogućnost uvođenja strogih sankcija protiv Belorusije, uključujući i zatvaranje graničnih, tranzitnih i trgovinskih prelaza, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Mateuš Moravjecki je poručio da "razmatraju (uvođenje) sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući i zatvaranje poljsko-beloruske granice od strane Poljske", napominjući da će sve zavisiti od delovanja beloruskih vlasti, preneo je Tas.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom estonskom koleginicom Kajom Kalas, rekao je da "žele da (beloruskom predsedniku Aleksandru) Lukašenku daju šansu da se povuče i vrati migrante u njihove matične zemlje".

"Ali migranti se još nisu vratili", istakao je.

Napomenuo je i da postoji snimak na kome se vidi da beloruske službe upućuju migrante kako da napadnu poljske snage bezbednosti.

"To znači da će akcije beloruskih službi verovatno dovesti do eskalacije situacije", naveo je Moravjecki.

Poljski premijer je rekao da su "spremni da zatvore nove prelaze, tranzitne i trgovinske mogućnosti kako bismo izvršili ekonomski pritisak".

"Danas, na istočnoj granici Poljske, imamo posla sa novom vrstom rata, u kojem migranti i dezinformacije služe kao oružje, suočavamo se sa hibridnim ratom", naveo je Moravjecki, okrivivši rukovodstvo Belorusije i Rusije za ono što se dešava.

Prema njegovim rečima, osim migracione krize, pretnju istočnim granicama EU i NATO predstavljaju veštački izazvana energetska kriza i rastuća vojna aktivnost Rusije u blizini Ukrajine.

"Više od 10.000 migranata i dalje Belorusiji"

Više od 10.000 migranata i dalje se nalazi u Belorusiji, iako su počeli da se vraćaju u svoje matične države, izjavio je Moravjecki posle sastanka sa litvanskim premijerom Krišjanisom Karinšom u Rigi.

"Nekoliko hiljada ljudi, ukupno više od 10.000 njih, i dalje se nalazi u Belorusiji", rekao je Moravjecki.

Dodao je da je nekoliko hiljada migranata odlučilo da se vrati u svoje matične države.

Moravjecki smatra da su oni shvatili koliko je beznadežna situacija u kojoj se nalaze, prenosi Tas.

Rekao je da je privedeno oko 400 organizatora krijumčarenja ljudi, a poručio je i da je uveren da međunarodna mafija stoji iza migracione krize na granici Poljske i Belorusije.

Tvrdi i da su beloruske vlasti smestile migrante u obližnje logističke centre i ocenjuje da to dokazuje da beloruski lideri koriste te ljude u političke svrhe.

"To znači da su ti ljudi instrument u rukama vlasti u Minsku", izjavio je Moravjecki.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво