Читај ми!

Amerikancu crnogorskog porekla 16 godina robije zbog terorizma

Američki državljanin poreklom iz Crne Gore osuđen je u SAD na 16 godina i osam meseci zatvora zbog terorizma.

Elvis Redžepagić je priznao krivicu na suđenju, a optužen je za pokušaje da terorističkim organizacijama Islamska država (ISIS) i El Nusra front, obezbedi materijalnu podršku i resurse, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

"Ovom kaznom, Redžepagić plaća cenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIS-u i El Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada", rekao je državni tužilac Breon Pis.

On je zahvalio, između ostalog, i predstavništvu FBI za Srbiju, kao i Ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.

Kako se navodi u presudi, Redžepagić je početkom 2015. godine počeo komunikaciju sa osobom za koju je verovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIS-a i El Nusra fronta, kako bi se pridružio tom bataljonu u džihadu. Kada nije uspeo da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015, u avgustu 2016. to je pokušao iz Jordana, ali su ga tamošnje vlasti zaustavile.

U svojim Fejsbuk objavama iz oktobra 2015, Redžepagić je objasnio da je "džihad kada se boriš za Boga" i "umreš u čast Alaha", stoji u presudi.

"Takođe je naveo da je putovao u Tursku kako bi se pridružio džihadu i El Nusri, te je predviđao da će 'doći vreme kada će ljudi jedino znati da kažu Alahu ekber'", navodi američko ministarstvo pravde.

Kako dodaju, pretragom njegovog laptopa nađeni su brojni primerci ISIS-ove propagande, a utvrđeno je i da je stalno posećivao sajt "Put hilafeta" ili "Put do Kalifata", koji na bošnjačkom jeziku regrutuje borce sa Balkana za ISIS i druge terorističke organizacije u Siriji, tvrdi američko ministarstvo pravde.

Kako su ranije objavili američki mediji, Redžepagić je poreklom iz Crne Gore, a u SAD je živeo na Long Ajlendu u Njujorku. On je, prema navodima Njujork posta, prilikom hapšenja, pretio da će odseći glavu svojoj majci.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи