Читај ми!

Belorusija ispraznila glavne migrantske kampove

Beloruske vlasti su ispraznile glavne migrantske kampove na granici sa Poljskom, prenosi Rojters. Britanska agencija ocenjuje da bi ovo mogla da bude prekretnica u krizi između Istoka i Zapada, koja je poslednjih nedelja eskalirala.

Belorusija je obezbedila privremeni smeštaj za oko 1.000 migranata, koji su kampovali na njenoj granici, nastojeći da uđu u EU. Migrante su autobusima u prihvatni centar, nedaleko od graničnog prelaza Bruzgi, sproveli beloruski graničari.

Nekoliko stotina izbeglica ipak je ostalo u šumi, u nameri da uđu u Poljsku, Litvaniju, Letoniju. Tek malobrojni su se prijavili za povratak u Irak. Među migrantima u Belorusiji je sve manje hrane, a pojavila se i korona.

Poslednjih nedelja migranti su uglavnom noću pokušavali da pređu granicu, a zabeleženi su i sukobi sa poljskim snagama bezbednosti.

Do pražnjenja kampova došlo je nakon razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenkova portparolka je ranije danas rekla da Belorusija želi da Evropska unija primi 2.000 migranata, a da će Minsk 5.000 njih vratiti u matične zemlje. Nemački ministar unutrašnjih poslova rekao je, međutim, da takav dogovor nije postignut.

Prema podacima EU, skoro osam hiljada ljudi pokušalo je da uđe u Uniju preko granice s Belorusijom.

Međusobne optužbe 

Članice Evropske unije mesecima optužuju Belorusiju da je namerno proizvela krizu tako što je migrante koji su avionima stizali sa Bliskog istoka podsticala da ilegalno prelaze u EU preko granica sa Poljskom i Litvanijom.

Minsk je ove optužbe negirao, a hiljade migranata su ostale zarobljene u šumi na izuzetno niskim temperaturama.

Poljski Centar za međunarodnu pomoć naveo je da je jednogodišnje dete jednog bračnog para preminulo u šumi. Veruje se da je još najmanje osam osoba izgubilo život poslednjih meseci.

Belorusija, s druge strane, optužuje Poljsku za nehuman odnos prema migrantima. Beloruski državni tužilac Andrej Šved rekao je da prvi rezultati sudsko-medicinske analize ukazuju na to da su poljske bezbednosne snage koristile pesticide protiv migranata.

"Preliminarni rezultati forenzičkog medicinskog pregleda, dobijeni dan ranije, ukazuju na to da su poljske snage koristile jake, otrovne hemikalije sa toksičnim i iritantnim dejstvom, uključujući deltametrin, insekticid i druge", saopštila je pres služba Tužilaštva pozivajući se na državnog tužioca, prenosi Tas.

Prema Švedovim rečima, skoro 30 osoba je povređeno zbog delovanja tih supstanci.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи