Читај ми!

Stoltenberg: Neobična koncentracija ruske vojske na granici, stojimo uz Ukrajinu

Šef ukrajinske diplomatije sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a kojem je preneo zabrinutost zbog velikog broja ruskih vojnika na granici. NATO stoji uz Ukrajinu, poručuje Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da bude transparentna kada je reč o vojnim aktivnostima.

Na konferenciji za novinare koju je održao sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, Stoltenberg je rekao da Alijansa stoji uz Ukrajinu. 

"Vidimo neobičnu koncentraciju ruskih jedinica, i znamo da je Rusija u prošlosti bila voljna da koristi svoje vojne kapacitete u agresivnim akcijama protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg.

Raspoređivanje ruskih jedinica je proteklih dana izazvalo strah od mogućeg napada. Moskva tvrdi da je reč o zapaljivim insinuacijama i žali se na povećane aktivnosti NATO-a u regionu.

Ukrajina je procenila da je reč o 100.000 vojnika, što je opasna brojka, kaže Stoltenberg.

"Te snage su delom na granici Rusije i Ukrajine, a delom jedinice koje su u samoj Ukrajini, odnosno na Krimu, koji je Rusija nelegalno anektirala. Vidimo i prisustvo militanata, separatista u Donbasu, koji je takođe deo Ukrajine, a pomaže im Rusija", rekao je Stoltenberg. 

Na pitanje kako je Rusija rasporedila vojsku i opremu u Ukrajini, jedan izvor iz NATO-a je rekao da se oni premeštaju preko noći, kako bi se izbeglo da neko to snimi i okači na društvene mreže.

Litvanski šef diplomatije je na marginama sastanka u Briselu rekao novinarima da Zapad ne može da isključi mogućnost ruskog napada na Ukrajinu, dok je pažnja međunarodne zajednice usmerena na migrantsku krizu na granici Poljske i Belorusije. Smatra da je moguće i da Rusija u Belorusiji uspostavi svoje stalno vojno prisustvo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u subotu rekao da neplanirane vežbe NATO-a u Crnom moru predstavljaju ozbiljan izazov za Moskvu i da NATO snage koriste stratešku avijaciju sa bojevim oružjem, što je, kako kaže, ozbiljan izazov za Rusiju. 

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи