Читај ми!

Njujork tajms: Kako su SAD zataškale napad u kojem su ubijene desetine civila u Siriji

Njujork tajms je objavio tekst u kojem navodi da Sjedinjene Države tvrde da je vazdušni napad 2019. godine u Siriji, u kojem su mahom stradali žene i deca, bio opravdan. Bombardovanje ljudi koji su pokušavali da pobegnu u Baguzu je zataškano, piše u izveštaju Njujork tajmsa.

Američka vojska je prvi put potvrdila da je napad 2019. godine, u kojem je ubijeno 80 osoba, uglavnom žena i dece, bio opravdan, jer su u njemu ubijeni džihadisti Islamske države koji su napadali koalicione snage.

Potvrda iz američke Centralne komande usledila je nakon izveštaja Njujork tajmsa u kojem bivši i sadašnji zvaničnici Pentagona navode da je došlo do zataškavanja ratnog zločina.

Centralna komanda tvrdi da, budući da su i neke žene i deca uzimali oružje u ime Islamske države, nisu mogli "striktno da ih klasifikuju kao civile".

Napad je izvršen 18. marta 2019. godine u Baguzu, gradu koji leži na Eufratu, dakle granici Sirije i Iraka. Tu su Sirijske demokratske snage (SDF), uz vazdušnu podršku Sjedinjenih Država, opkolile poslednje uporište Islamske države u Siriji.

Prema pisanju Njujork tajmsa, dve bombe su bačene na žene i decu, koji su pokušavali da pobegnu od borbi na Eufratu, a kao civile ih je identifikovao američki dron sa kamerom visoke definicije koji je poslat iz Katara. Oni koji su upravljali dronom su bili šokirani kada su videli da je američki vojni avion F-15 bacio prvu bombu, a zatim i još jednu, četiri puta težu, na preživele.

"Ko je to bacio", upitao je, prema izveštaju, jedan analitičar na sistemu za četovanje, koji koriste oni koji prate snimke drona. Nakon nekoliko minuta, jedan oficir pravnik je označio da je potencijalno reč o ratnom zločinu i da zahteva istragu i zatražio snimak drona i druge dokaze.

Prema inicijalnoj proceni, stradalo je 70 osoba. Nikada nije sprovedena nezavisna istraga.

Detalji napada prosleđeni Senatu 

Advokat vazdušnih snaga, poručnik Din Korsak, odneo je slučaj inspektoratu u sklopu Pentagona, ali u izveštaju koji je usledio se napad nije ni pominjao. Korsak je zatim prosledio detalje o incidentu odboru Senata.

"Sebe stavljam u veliki rizik od odmazde vojske, jer sam vam ovo poslao", napisao je Korsak u mejlu komitetu. "Visoki američki vojni zvaničnici su namerno i sistematski zaobilazili slučaj namernog udara", naveo je Korsak.

Džin Tejt, analitičar u kancelariji generalnog inspektora, koji se žalio na to što ništa nije preduzeto, ostao je bez posla.

Istraga koju je sproveo Njujork tajms, pokazala je da su vazdušni napad u Baguzu odobrile američke specijalne snage poznate kao "Task fors 9", koja deluje nezavisno od operativnog centra u Kataru, i koja je, izgleda, zaobišla procedure uspostavljene kako bi se minimizovao broj civilnih žrtava.

Šta kažu u Centralnoj komandi 

Centralna komanda je navela da je u pitanju bilo poslednje uporište Islamske države (ISIS).

"U ovom džepu ISIS-a nalazile su se hiljade boraca i njihovih članova porodica, uključujući žene i decu", naveo je portparol Centralne komande kapetan Bil Urban.

"Preostali borci, uključujući i žene i decu borce, kao i mnogi članovi porodica, uključujući i neke koji su bili držani bez svoje volje, odlučili su da ostanu u području u kojem su postojale zgrade, tuneli i litice. Višestruke molbe Islamskoj državi da dozvoli članovima porodica da napuste to područje su odbijene, a hiljade članova porodica ostalo je u zoni borbi."

Urban je rekao da je u jutro 18. marta Islamska država pokrenula kontranapad na pozicije Sirijskih demokratskih snaga, koji je trajao više sati, tokom kojih je postojala opasnost da SDF bude pregažen, i američke specijalne snage su naredile napad.

Rekao je da nisu znali da je dron bio u toj oblasti i da su se oslanjali samo na podatke drugog drona, manje preciznosti. Prema podacima Centralne komande, dronovi nad Baguzom su već bili potrošili sve rakete "helfajer", tako da je pomoć iz vazduha mogla da dođe samo od f-15, koji su ispustili tri bombe.

Bombe su ubile najmanje 16 boraca Islamske države. Potvrđene su i četiri civilne žrtve.

"Istraga nije mogla da utvrdi status više od 60 žrtava ovih napada. Razlog za to je što je više naoružanih žena i najmanje jedno naoružano dete viđeno na snimku, i nije mogao da se odredi tačan broj naoružanih i nenaoružanih ljudi", rekao je Urban. 

"Najverovatnije su većina ubijenih takođe bili borci u vreme napada, međutim, postoji i velika verovatnoća da je bilo i još civila stradalih u dva napada", dodao je. "Istraga koju je naredila komanda Specijalnih snaga, procenila je da je napad bio opravdan s obzirom na uslove."

"Kao posledica ovoga, procedure su izmenjene, tako da se zahteva snimak nadzorne kamere visoke definicije pre nego što se takav napad naredi i da udarna jedinica na zemlji treba da koordiniše bilo kojom koalicionom letelicom", naveo je Urban.

"Zaziremo od gubitka nevinih života i preduzimamo sve moguće mere da ih sprečimo", rekao je Urban.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара