Читај ми!

Dan nakon usvajanja sporazuma u Glazgovu, traži se objašnjenje od Indije i Kine

Alok Šarma, britanski predsednik KOP26 rekao je da Kina i Indija moraju da daju objašnjenje razvijenim zemljama zašto su insistirale na tome da se ublaži jezik kada je reč o postepenom izbacivanju uglja iz upotrebe.

Konferencija o klimatskim promenama juče je završena usvajanjem sporazuma, koji prvi put ima za cilj i udaljavanje od fosilnih goriva.

Međutim, Indija, uz podršku Kine i drugih razvijenih zemalja koje su ovisne o uglju, odbila je formulaciju "postepeno uklanjanje", tako da je ostalo "postepeno smanjivanje" zavisnosti od elektrana na ugalj.

"Kada je reč o Kini i Indiji, one će morati da daju objašnjenje za ovakav postupak", rekao je Alok Šarma novinarima u Dauning stritu.

S druge strane, britanski premijer Boris Džonson rekao je da on ne vidi neku veliku razliku između te dve formulacije.

Džonson je rekao da je konferencija ispunila očekivanja kada je reč o upotrebi uglja i da je to dodatno poduprto postupcima pojedinih država.

Ipak, nezadovoljan je što nije više toga postignuto. "Nažalost, takva je priroda diplomatije. Možemo da lobiramo, da nagovaramo, ohrabrujemo, ali ne možemo da primoramo suverene nacije da rade nešto što mi želimo da one urade", rekao je Džonson.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво