Raspala se austrijska Vlada

U Austriji bi uskoro mogli da se održe prevremeni izbori, jer je rad Vlade blokiran. Narodna partija Austrije odlučila je da raskine koaliciju sa socijaldemokratama.

Narodna partija Austrije objavila je da želi da raskine koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom, jer, kako je naveo vicekanerlar i lider narodnjaka Vilhelm Molterer, sa socijalistima "više nije moguće dobro raditi".

"Socijaldemokratska partija se sada bavi još samo sobom", rekao je Molterer.

Lider narodnjaka najavio je da će predsedništvo, na sutrašnjem zasedanju, doneti odluku o predlogu za raspisivanje prevremenih izbora, a kao razlog za ovu odluku naveo je krizu unutar koalicionog partnera.

"Ne mogu dopustiti da se kriza u socijalista razvije u krizu Austrije", poručio je Molterer.

Prema njegovim rečima socijalisti su napustili zajednički put vlade, ukazujući pre svega na promenu politike prema EU, pošto je ta stranka istakla da želi o svim budućim sporazumima unije da održi referendume.

Prevremeni izbori jedini su put, kazao je, da se izađe iz ćorskokaka i nepodnošljive situacije po Austrijance.

Molterer je dalje naveo da je unutar Socijaldemokratske partije izbila borba za vodeće mesto u stranci, zbog čega se koalicioni partner odlučio za napuštanje zajedničkog puta.

Molterer je naveo da narodnjaci žele što ranije prevremene izbore, to jest već u septembru i dodao da je o toj odluci već informisao kancelara Alfreda Guzenbauera, vršioca dužnosti lidera socijalista Vernera Fajmana i predsednik Austrije Hajnca Fišera.

Njegova partija namerava da zajedno sa socijaldemokratama još ove nedelje u parlamentu izglasa odluku o raspuštanju skupštine i raspisivanju izbora.

Inače od prevremenih izbora može jedino koristi da ima Narodna partija, zbog čega socijaldemokrate oklevaju.

Povezane vesti:

Zbog razlika oko EU blokirana Vlada Austrije

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара