Читај ми!

“Orbitalni greben“, biznis park Džefa Bezosa i “Boinga“ u svemiru

Kompanija “Blu oridžin“ u vlasništvu milijardera Džefa Bezosa predstavila je planove za razvoj komercijalne svemirske stanice u saradnji sa “Boingom“ pod nazivom “Orbitalni greben“, sa ciljem da lansira svemirske letelice u drugoj polovini ove decenije.

"Orbitalni greben" bi trebalo da bude "park mešovite poslovne upotrebe", i planira da obezbedi infrastrukturu potrebnu za privredne aktivnosti i otvaranja novih tržišta u svemiru.

"Svemirske agencije, visokotehnološki konzorcijumi, suverene nacije bez svemirskih programa, medijske i turističke kompanije, preduzetnici, investitori i oni koji su okrenuti budućnosti, svi imaju svoje mesto na Orbitalnom grebenu", saopštile su kompanije "Blu oridžin" i "Sijera spejs", sa kojom će novi Bezosov projekat biti izgrađen.

"Sijera spejs", je odeljenje za svemirske letove kompanije "Sijera Nevada korp", a podržaće ga i "Redvajer spejs", "Dženesis indžinering solušons" i Univerzitet Arizona.

Po veličini skoro jednakoj Međunarodnoj svemirskoj stanici, "Orbitalni greben" će moći da primi do 10 ljudi, sa odvojenim prostorima za život i naučna istraživanja. 

"Sijera" je u aprilu objavila planove da ponudi prvu komercijalnu svemirsku stanicu.

"Blu Oridžin" je u julu imao uspešan svemirski debi, letom na kome je bio i Džef Bezos.

Ranije ovog meseca, 90-godišnji glumac Vilijam Šatner, kapetan Džejms Kirk iz "Zvezdanih staza" postao je najstarija osoba u svemiru na brodu kojim je upravljao "Blu oridžin".

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво