Читај ми!

Rasplamsava se kriza između Brisela i Varšave, "upereni pištolji" i "treći svetski rat"

Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je EU da postavlja zahteve Varšavi "uperenim pištoljem u glavu" i pozvao Brisel da povuče pretnje pravnim i finansijskim sankcijama ako želi da reši krizu oko vladavine prava u toj zemlji.

U nastojanju da ublaži tenzije u dugotrajnom sporu, koji je izazvao strah od izlaska Poljske iz EU, Moravjecki je obećao da će do kraja godine ukinuti disciplinsko veće za sudije za koje je Evropski sud pravde utvrdio da je nezakonit, navodi Fajnenšel tajms.

Ali, Moravjecki je upozorio da će, ako Evropska komisija "započne treći svetski rat" uskraćivanjem obećanog novca Varšavi, braniti njihova prava "svim oružjem koje im je na raspolaganju".

Komisija je Poljskoj zapretila sankcijama, nakon što je ovog meseca Vrhovni sud te zemlje doneo odluku da su ključni elementi prava EU nespojivi sa njenim ustavom.

Presuda je označila veliku eskalaciju pravne bitke oko promena u poljskom pravosudnom sistemu za koje vladajuća stranka Pravo i pravda Moravjeckog kaže da su neophodne za povećanje efikasnosti.

Brisel smatra da ugrožavaju nezavisnost pravosuđa i osnovne pravne veze koje drže zemlje EU na okupu.

Zastoj je već odložio odobrenje paketa za ekonomski oporavak od kovida-19 od 36 milijardi namenjenog Poljskoj. Neke zemlje članice i delovi komisije pozvali su na novi mehanizam uslovljavanja koji bi mogao da ugrozi desetine milijardi evra godišnjih fondova EU koji se isplaćuju Varšavi.

Morjavecki je upitao šta će se dogoditi ako Evropska komisija započne treći svetski rat.

"Ako započnu treći svetski rat, mi ćemo braniti svoja prava svim oružjem koje nam je na raspolaganju", rekao je Morjavecki upitan da li Poljska može da stavi veto na kritične odluke o zakonodavstvu kao što je značajan klimatski paket EU.

"Ako nas neko napadne na potpuno nepravedan način, mi ćemo se braniti na svaki mogući način. Smatramo da je ovo već diskriminatorna i diktirana vrsta pristupa [iz Brisela]. Ali ako će ovo biti još gore, moraćemo da razmislimo o našoj strategiji", naveo je Morjavecki.

Moravjecki je rekao da su razgovori sa liderima EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Emanuela Makrona i Ursulu fon der Lajen, u kojima je izneo centralni argument Varšave da je EU prekoračila svoje pravne nadležnosti, bili "veoma zadovoljavajući". 

Odnosi Poljske i Evropske unije na najnižem su nivou od priključenja te zemlje Uniji 2004. godine. Odluka poljskog suda da domaće zakonodavstvo stavi iznad zakona Unije dodatno je podigla tenzije između Varšave i Brisela.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво