Читај ми!

Državni udar u Sudanu – troje poginulih i 80 povređenih u uličnim protestima

Tri osobe su poginule, a 80 ih je povređeno u protestima u prestonici Sudana, Kartumu, pošto je vojska preotela vlast od prelazne vlade te zemlje. UN, SAD, Britanija, Afrička unija i Arapska liga pozivaju na hitno oslobađanje članova sudanske vlade.

Sudanska vojska je preuzela vlast u državnom udaru, uhapsivši članove tranzicionog kolektivnog organa koji je trebalo da vodi zemlju ka demokratiji nakon smene predsednika Omara el Bašira pre dve godine.

Sudanski lekarski komitet saopštio je na Fejsbuku da su tri osobe ubijene kada su se okupljeni na prostestima sukobili sa vojskom. Kako se dodaje, povređeno je najmanje 80 ljudi.

Specijalni izaslanik UN-a za Sudan rekao je da i dalje gore barikade u Kartumu i da se povremeno čuju pucnji, "tako da postoji rizik o nastavka nasilja ili sukoba" tokom noći. 

Ranije danas, general Abdel Fatah el Burhan, predsednik Kolektivnog organa, koji je delio vlast između vojske i civila, rekao je da je to telo raspušteno i da je proglašeno vanredno stanje.

Premijer Abdala Hamdok priveden je i odveden na nepoznatu lokaciju nakon odbijanja da podrži vojno preuzimanje vlasti, saopštilo je tamošnje Ministarstvo informisanja koje je, očigledno, bilo pod kontrolom Hamdokovih pristalica.

Ministarstvo je Burhanovo saopštenje nazvalo vojnim udarom, dodavši da su desetine hiljada ljudi koji se protive državnom udaru, izašle na ulice da bi se potom začula pucnjava u blizini vojnog štaba u Kartumu.

"To što vojska radi je izdaja sudanskog naroda. Građani su dužni da izađu na ulice i blokiraju sve puteve kako bi sprečili kretanje vojnih snaga. Moramo da se ujedinimo radi istine", kaže jedan od učesnika demonstracija.  

I glavna sudanska opoziciona koalicija pozvala je na građansku neposlušnost i proteste širom zemlje.

Savez snaga slobode i promena zahtevao je da prelazni vojni savet odstupi, da se vrati vlast civilnoj vladi i da se oslobode uhapšeni zvaničnici. 

Bela kuća pozvala je na trenutno oslobađanje članova sudanske vlade, dok je britanski Forin ofis poručio da je državni udar u Sudanu "neprihvatljiva izdaja" sudanskog naroda.

Bajdenova administracija najvila je suspenziju 700 miliona dolara hitne pomoći Sudanu. 

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je pun iznos paketa pomoći stavljen na "pauzu" u očekivanju pregleda razvoja događaja u Kartumu. Novac, koji je predstavljao direktnu finansijsku podršku, bio je namenjen kao pomoć u prelasku na potpuno civilnu vlast.

Francuski predsednik Emanuel Makron i Evropska unija traže hitan povratak na demokratski kolosek.

"Demokratski Sudan, sa legitimno izabranom civilnom vladom koja obezbeđuje mir, slobodu i pravdu za sudanski narod, najbolja je garancija dugoročne stabilnosti zemlje i šireg regiona. Visoki predstavnik EU poziva sve ključne učesnike u tom procesu da se vrate na put tranzicije", naglasila je portparolka Evropske komisije Nabila Masrali. 

"Osuđujem vojni udar koji je u toku u Sudanu. Premijer Hamdok i svi ostali zvaničnici moraju biti oslobođeni odmah. Mora postojati puno poštovanje Ustava i teško stečene političke tranzicije. Ujedinjene nacije će nastaviti da budu uz narod Sudana", napisao je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres na Tviteru

I Afrička unija i Arapska liga izrazile su zabrinutost zbog situacije u zemlji.

"Sudanski politički lideri treba da budu oslobođeni, naveo je u saopštenju predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat.

Upad na državnu televiziju i hapšenje zaposlenih

Sa druge strane, u gradu Omdurmanu, demonstranti su blokirali ulice i uzvivikvali slogane u znak podrške civilnoj vlasti.

Vojne snage upale su u radio-televiziju u tom gradu i uhapsile zaposlene, tvrdi Ministarstvo informisanja na svojoj Fejsbuk stranici.

Hamdok je ekonomista i bivši visoki zvaničnik UN, imenovan za tehnokratskog premijera 2019. Borio se da održi tranziciju usred podela između vojske i civila i pritisaka duboke ekonomske krize, naglašava britanska agencija.

Sudan se nalazi na ivici sukoba otkako je prošlog meseca propali državni udar izazvao međusobne optužbe vojnih i civilnih grupa koje bi trebalo da dele vlast nakon smene Bašira.

Tridesetogodišnja vladavina Bašira je okončana 2019. godine nakon višemesečnih uličnih protesta. Nakon njegove smene postignut je dogovor da Sudan izađe iz izolacije i da se izbori održe do kraja 2023. godine.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво