Читај ми!

Amerikanci obećavaju da se neće mešati u unutrašnja pitanja Turske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozdravio je izjavu zapadnih ambasada u kojoj navode da će se pridržavati diplomatske konvencije i da se neće mešati u unutrašnja pitanja zemlje domaćina, prenosi Rojters pisanje Anadolije. Erdogan je prethodno tražio da 10 ambasadora bude proglašeno za persone non grata.

Ambasade Sjedinjenih Država, Kanade, Holandije i Novog Zelanda objavile su na Tviteru da će postupati u skladu sa odredbom 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Ovu objavu američke ambasade podelile su i Švedska, Norveška, Finska i Danska.

Kako navodi Anadolija, a Rojters prenosi, Erdogan je pozdravio ovaj stav, koji znači da se ambasade neće mešati u unutrašnja pitanja Turske.

Tokom vikenda turski predsednik je naredio Ministarstvu spoljnih poslova da 10 ambasadora - uključujući one iz SAD, Nemačke i Francuske - proglasi "personama non grata" zbog pozivanja na oslobađanje biznismena i filantropa Osmana Kavale.

Erdogan je u četvrtak rekao da ti ambasadori ne bi oslobodili "bandite, ubice i teroriste" u svojim zemljama. Evropski sud za ljudska prava je još pre dve godine tražio oslobađanje Kavale, navodeći da ne postoji opravdana sumnja da je načinio neki prekršaj i ističući da je cilj pritvora da se on ućutka.

Reaguje i Savet Evrope - saopštava da će u slučaju da Kavala ne bude oslobođen, ponovo krajem novembra pokrenuti postupak zbog povreda prava u Turskoj.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine. Optužen je za finansiranje protesta i učešće u neuspelom puču.

Prošle godine je oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena sa optužbama u drugom slučaju, vezanom za pokušaj puča. Osman Kavala je odbacio optužbe.  

Poslednji diplomatski spor izazvao je nestabilnost na tržištu i oborio tursku liru na rekordno nizak nivo.  

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара