Читај ми!

Vanredno stanje u Sudanu – vojska raspustila vladu, sukobi na ulicama Kartuma

Vojnici su uhapsili većinu članova vlade Sudana i veliki broj lidera stranaka koje podržavaju vladu. Predsednik kolektivnog organa upravljanja je raspustio vladu i proglasio vanredno stanje. Sukobi demonstranata i vojske na ulicama Kartuma, povređeno 12 osoba.

Ministarstvo informisanja Sudana je saopštilo da su vojne snage uhapsile civilne članove kolektivnog organa koji upravlja Sudanom, kao i članove vlade i da su ih odveli na nepoznatu lokaciju.

U međuvremenu je predsednik kolektivnog organa, vojni oficir, Abdel Fatah al Burhan raspustio vladu i proglasio vanredno stanje u Sudanu.

Poručio je da nijedna partija neće nametati svoju volju u Sudanu, kao i da će izbori biti održani, po ranijem dogovoru, do kraja 2023. godine.

Kako prenosi Al Arabija, aerodrom u Kartumu je zatvoren, a svi međunarodni letovi su otkazani.

Neimenovani izvori Al Hadata navode da je premijer Abdala Hamdok u kućnom pritvoru, dok su uhapšena četiri člana vlade, civilni član kolektivnog organa i nekoliko pokrajinskih guvernera i lidera stranaka.

Demonstranti koji podržavaju vladu su izašli na ulice Kartuma, a ministarstvo informisanja je saopštilo da se u blizini sedišta vojske pucalo na okupljene građane.

Najmanje 12 ljudi je povređeno, saopštila je lekarska organizacija na Fejsbuku

Sudanska asocijacija profesionalaca, organizacija koja je predvodila smenu predsednika Bašira, pozvala je sve koji je podržavaju na mobilizaciju nakon hapšenja članova vlade.

"Pozivamo ljude da izađu na ulice i da ih okupiraju, da zatvore sve puteve barikadama, da organizuju generalni štrajk i da ne sarađuju sa pučistima i da im se suprotstave građanskom neposlušnošću", navodi se u saopštenju asocijacije.

Sudan se nalazi na ivici sukoba otkako je prošlog meseca državni udar koji je propao izazvao međusobne optužbe vojnih i civilnih grupa koje bi trebalo da dele vlast nakon smene nekadašnjeg predsednika Omara al Bašira.

Tridesetogodišnja vladavina Bašira je okončana 2019. godine nakon višemesečnih uličnih protesta. Nakon njegove smene je dogovoreno da Sudan izađe iz izolacije, kao i da će se izbori održati do kraja 2023. godine.

Tenzije rastu od početka oktobra, kada su koalicija pobunjeničkih grupa i političkih partija sklopile savez sa vojskom i pozvale na raspuštanje civilne vlasti.

Prošle nedelje je nekoliko ministara učestvovalo u velikim protestima u Kartumu i drugim gradovima protiv uvođenja vojne vlasti. Pre toga je vojni vođa kolektivnog organa vlasti potvrdio da je posvećen tranziciji. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво