Читај ми!

Stoltenberg: Žao mi je, ali to su bili ruski obaveštajci

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da su odnosi NATO-a i Rusije na najnižem nivou još od Hladnog rata. Povodom najave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da će suspendovati diplomatsku misiju pri Severnoatlantskoj alijansi, Stoltenberg je rekao da u njoj nisu radile diplomate već obaveštajci.

Šef NATO-a smatra da je Rusija postala sve opresivnija kako kod kuće, tako i u inostranstvu. Jens Stoltenberg je rekao i da mu je žao što je Rusija donela odluku da suspenduje svoju misiju u NATO-u.

Naveo je da Rusi koji su radili u toj misiji u NATO-u nisu bili diplomate već obaveštajci.

Stoltenberg je ocenio i da su odnosi između Rusije i NATO-a na najnižem nivou od Hladnog rata.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je prethodno da će ta zemlja povući svoju diplomatsku misiju, kao i da će ruske vlasti ukinuti akreditacije osoblju kancelarije NATO-a u Moskvi.

NATO je prethodno proterao osam ruskih diplomata, navodeći da su radili kao obaveštajci. 

Moskva neće nastaviti da se pretvara da su moguće bilo kakve promene u njenim odnosima sa NATO alijansom u skorijoj budućnosti, upozorio je Lavrov.  

Evropski parlament dodelio nagradu Navaljnom 

Jens Stoltenberg pozdravio je to što je Evropski parlament dodelio nagradu za snažan glas za demokratiju kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom. 

U obrazloženju Evropskog parlamenta navodi se da je neumorna borba protivnika Putinovog režima koštala Navaljnog njegove slobode, a zamalo i života.

Današnja nagrada priznaje njegovu ogromnu hrabrost i ponavljamo svoj poziv za njegovo puštanje na slobodu", navodi Evropski parlament na Tviteru.

Nagrada vredna 50.000 evra dobila je naziv po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu. Među dobitnicima bili su i južnoafrički predsednik Nelson Mandela, venecuelska demokratska opozicija, kao i pakistanska aktivistkinja Malala Jusufzai.

Da podsetimo, Aleksej Navaljni se nalazi u zatvoru zbog kršenja pravila uslovne kazne u slučaju pronevere, za koju tvrdi da je izmišljena. Evropska unija je uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog navodnog trovanja Navaljnog u avgustu prošle godine, kao i zbog njegovog zadržavanja u zatvoru.

Moskva negira odgovornost i optužuje Evropsku uniju da se meša u unutrašnje stvari Rusije. Kremlj negira i da je Navaljni zatvoren zbog svojih političkih aktivnosti, i tvrdi da je prekršio zakon.

Prošlog meseca Rusija je pokrenula još jedan slučaj protiv Navaljnog, a u slučaju osude mogao bi u zatvoru da provede čitavu deceniju.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво