Читај ми!

Opozicija osvojila najviše glasova na izborima u Češkoj

Opoziciona koalicija Zajedno osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Češkoj. Na drugom mestu nalazi se vladajuća stranka ANO, koju predvodi češki premijer Andrej Babiš, dok je treća koalicija Pirati-Gradonačelnici.

Koalicija Zajedno dobila je poverenje 27,78 odsto izašlih birača, odnosno 71 od 200 mandata u donjem domu češkog parlamenta, što nije dovoljno za samostalno formiranje vlade.

Partija ANO osvojila je 27,14 odsto glasova, čime su osvojili 72 mandata, dok je koalicija Pirati-Gradonačelnici dobila 15,60 odsto glasova i 37 mandata, prenela je Češka televizija.

Četvrto mesto je zauzela stranka SPD sa 9,56 odsto glasova i 20 mandata.

Babiš je čestitao opoziciji na pobedi i rekao je da će predvoditi razgovore o formiranju nove vlade ukoliko to od njega bude zatražio predsednik Zeman, preneo je Rojters.

Na izbore u Češkoj, koji su bili održani juče i danas, izašlo je 65,67 odsto građana sa pravom glasa.

Nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u Češkoj, u aferi "Pandorini papiri", pojavilo se ime Andreja Babiša, milijardera koji se 2017. domogao izborne pobede obećavajući borbu protiv korupcije.

Govoreći tokom televizijske debate u nedelju, Babiš je porekao bilo kakvu povezanost.

Prema podacima novinarskog istraživanja "Pandorini papiri", Babiš je navodno 2009. godine ubrizgao oko 19 miliona evra u ogranak jedne naftne kompanije kako bi kupio vilu sa dva bazena i bioskopom na francuskoj rivijeri, u blizini Kana.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво