Читај ми!

Bivši predsednik Sakašvili uhapšen u Gruziji, u pritvoru počeo štrajk glađu

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili za kojim su gruzijske vlasti raspisale poternicu i koji je ranije danas izjavio da se posle osam godina vratio u svoju zemlju, uhapšen je u gradu Batumiju.

"Želim da obavestim naše građane da je bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili za kojim je raspisana poternica priveden", saopštio je gruzijski premijer Irakli Garibašvili, prenosi Tas.

Gruzijski ombudsman Nino Lomdžarija rekao je da je Sakašvili u pritvoru počeo štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom.

"Kad sam ga posetio, bio je kod doktora i na lekarskim pregledima. Kasnije nam je dozvoljeno da razgovaramo u zatvorskoj ćeliji. Rekao je da objavljuje štrajk glađu", rekao je Lomdžaria nakon sastanka sa Sakašvilijem, prenosi Tas.

Dodao je i da bivši predsednik poriče optužbe i smatra sebe političkim zatvorenikom.

Vlasti najavile hapšenje kad Sakašvili kroči u zemlju 

Sakašvili je ranije danas na svojoj Fejsbuk stranici napisao da se vratio u Gruziju nakon osam godina i podsetio da mu u njegovoj zemlji preti hapšenje.

Bivši predsednik je u ponedeljak rekao da je kupio avionsku kartu za Tbilisi kako bi prisustvovao lokalnim izborima, a kasnije su fotografije njegovih rezervisanih karata bile objavljene na internetu.

On je takođe objavio video-snimak na kojem tvrdi da se nalazi u Batumiju.

Gruzijske vlasti su više puta saopštavale da će ga odmah uhapsiti po njegovom dolasku u zemlju.

Maihail Sakašvili je bio predsednik Gruzije od januara 2004. godine do novembra 2013. godine, kada je napustio zemlju nekoliko dana pre isteka svog mandata.

Odmah nakon toga, četiri krivična postupka su pokrenuta protiv njega, od kojih je do sada osuđen za dva, a on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

U januaru 2018. godine, Gradski sud u Tbilisiju osudio je Sakašvilija u odsustvu na tri godine zatvora u slučaju ubistva Sandra Girgvlijanija, službenika Gruzijske ujedinjene banke, navodi Tas.

U junu 2018. godine, isti sud ga je osudio na šest godina zatvora u slučaju napada na poslanika Valerija Gelašvilija 2005. godine, dodaje ruska agencija.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili saopštila je da neće pomilovati bivšeg predsednika. 

Reakcija Ukrajine povodom hapšenja 

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je gruzijskog ambasadora u Kijevu nakon izveštaja o pritvaranju Sakašvilija u Gruziji, rekao je portparol ministarstva.

U drugom saopštenju portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je izrazio zabrinutost zbog hapšenja i brojnih izjava koje dolaze iz Gruzije.

Sakašvili je nekoliko godina živeo u Ukrajini i dobio je ukrajinsko državljanstvo.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара