Читај ми!

Pjongjang lansirao novu protivavionsku raketu

Severna Koreja je ispalila novorazvijenu protivavionsku raketu, pri čemu su potvrđene "izvanredne borbene performanse", potvrđeno je iz Pjongjanga.

Osim današnjeg testiranja, Severna Koreja je u sredu ispalila hipersoničnu raketu, a tokom prethodnih nedelja lansirane su i balističke i krstareće rakete, koje sa sobom nose potencijalne nuklearne opasnosti, javlja južnokorejska agencija KCNA, a prenosi Rojters.

Cilj današnjeg testiranja je potvrda praktične funkcionalnosti ansera projektila, radara, sveobuhvatnog borbenog komandnog vozila i borbenih performansi, saopštila je severnokorejska Akademija odbrambenih nauka, koja je i programer vojnog naoružanja.

Raketu odlikuju nove tehnologije kao što je dvostruko upravljanje kormilom i dvoimpulsni letački motor.

"Potvrđene su izvanredne borbene performanse protivavionske rakete novog tipa sa karakteristikama brzog odziva i preciznosti navođenja sistema za upravljanje raketama, kao i značajno povećanje udaljenosti obaranja vazdušnih ciljeva", prenela je KCNA pozivajući se na akademiju.

Predsednik Kim Džong Un nije prisustvovao testiranju rakete, već je umesto njega proces nadgledao Pak Džong Čon, član politbiroa i Centralnog komiteta.

Inače, Severna Koreja je nedavno saopštila da su testovi naoružanja usmereni na jačanje njenih odbrambenih sposobnosti, "baš kao što to rade i druge zemlje", optužujući Sjedinjene Države i Južnu Koreju za "dvostruke standarde" i "neprijateljsku politiku" prema njima.

Kim Džong Un je međutim poručio da nema razloga da napada Južnu Koreju i da je spreman da obnovi prekinute međukorejske telefonske linije. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво