Samoubilački napad u Kabulu

Najmanje 44-oro ljudi je poginulo, a 100 osoba je povređena u samoubilačkom napadu nedaleko od indijske ambasade u centru Kabula.

Eksplozija se desila nedaleko od indijske ambasade, koja se nalazi preko puta avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova i to sa strane gde se nalazi odeljenje za podnošenje viza, ispred koga su čekale desetine ljudi.

Portparol Ministarstva zdravlja Abdulah Fahim rekao je da su među žrtvama i civili i pripadnici snaga bezbednosti.

"Poginulo je više od 44 ljudi, uglavnom civila", rekao je portparol Ministarstva policije Nadžib Nikzad.

Među poginulima su indijski vojni ataše, jedan diplomata i dvojica čuvara, rekli su indijski zvaničnici.

"Vojni ataše, brigadni general Mahta, poginuo je u eksploziji", rekao je portparol indijskog Ministarstva odbrane Sitanšu Kar.

To ministarstvo će poslati avion kako bi tela žrtava, kao i povređeni bili prebačeni u zemlju, dodao je Kar.

Bomba je eksplodirala u trenutku kada su dva diplomatska vozila ulazila u ambasadu, rekao je Daniš Karohil, direktor nezavisne novinske agencije "Pađvok", koja se nalazi u blizini.

"Meta su bila ta diplomatska vozila. Ona su pokušavala da uđu u ambasadu kada ih je napao bombaš samoubica", rekao je Karohil i dodao da je video mnogo mrtvih i ranjenih, među kojima su i policijaci, čuvari ambasade.

Indijska Vlada oštro je osudila napad.

"Takvi potezi zastrašivanja neće nas odvratiti od naših obaveza prema avganistanskoj vladi i narodu", saopštila je indijska Vlada.

Današnji napad najkrvaviji je te vrste koji je izvršen u Kabulu od pobune talibana, proteranih sa vlasti 2001. u intervenciji međunarodnih snaga predvođenih SAD-om.

Dok je širom Avganistana nivo nasilja u poslednjih nekoliko meseci porastao, Kabul je uglavnom bio pošteđen bombaških napada talibanskih pobunjenika koji se bore protiv avganistanskih i međunarodnih trupa.

U samoubilačkom napadu u septembru 2006. godine, koji se desio ispred kapije Ministarstva unutrašnjih poslova, ubijeno je 12, a ranjeno 42 ljudi.

Nakon te eksplozije u ulici u kojoj se ministarstvo nalazi postavljeni su dodatni čuvari i ograde.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи