Kijev otkazuje gostoprimstvo Černomirdinu?

Ukrajina upozorila ruskog ambasadora u toj zemlji Viktora Černomirdina, da bi mogao da bude proglašen za nepoželjnu osobu, zbog neprijateljskih izjava upućenih Ukrajini i njenim liderima.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je ruskog ambasadora u Kijevu Viktora Černomirdina da bi mogao da bude proglašen nepoželjnom osobom zbog "neprijateljskih izjava".

Šef ukrajinske diplomatije Volodimir Ogrisko "protestovao je zbog neprijateljskih komentara i izjava" Černomirdina "na adresu Ukrajine i njenih lidera", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo, ne navodeći tačno izjavu ruskog ambasadora.

U tom kontekstu, kako se upozorava u saopštenju, Ukrajina može da "pribegne članu devet Bečke konvencije o diplomatskim odnosima" koji predviđa mogućnost da strani diplomata bude proglašen nepoželjnom osobom.

Ogrisko je dodao da su ruski generalni konzuli u Harkovu i Odesi, kao i izvesne diplomate u ruskoj ambasadi u Kijevu, takođe, prekršile Bečku konvenciju.

Ta pretnja Kijeva može da dalje pogorša odnose sa Moskvom koji su poslednjih godina zategnuti. Za sada nema nikakvog komentara iz ruske ambasade u Ukrajini.

Izjave Viktora Černomirdina

Agencije ne navode na koje Černomirdinove izjave konkretno misli ukrajinsko ministarstvo, ali neke ranije izjave ruskog ambasadora su izazvale kritike tamošnjih političara.

Černomirdin je jednom prilikom rekao da Ukrajina i Rusija nikada nisu postojale kao dve nezavisne države. "Sada moramo da učimo da ih shvatimo kao takve".

Ta izjava je izazvala reakcije ukrajinskih istoričara, koji su tvrdili da je istorijska realnost sasvim drugačija.

Viktor Černomirdin je kritikovao i aktivnosti SAD pred parlamentarne izbore u Ukrajini 2004. godine. 

U intervjuu za rusku državnu televiziju, rekao je da jedna zvanična misija SAD putuje širom Ukrajine, kako bi pomogla u organizaciji parlamentarnih izbora.

To pokazuje, kako je naveo, da SAD žele da prošire uticaj u toj zemlji.

"Amerikanci idu po celoj Ukrajini. Nikad nisam mogao da zamislim tako nešto", rekao je tada Černomirdin i dodao da bi uticaj SAD mogao da ima teške posledice po Ukrajinu.

Ruski ambasador je kritikovan i zbog najava da bi Rusija mogla da preispita svoje veze s Ukrajinom, ukoliko ta bivša sovjetska republika uđe u NATO.

"Puno sarađujemo s Ukrajinom, pa i na osetljivim područjima. Preispitaćemo naše veze, ako Kijev uđe u NATO", upozorio je ambasador.

Černomirdin je dodao da će ukrajinski čelnici morati da povedu računa o javnom mnenju, koje se protivi ulasku u Severnoatlantski savez, dodavši da bi trebalo da organizuju referendum o tom pitanju.

"Prvo moraju pitati narod za mišljenje na referendumu", istakao je tada Černomirdin.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво