Samoubilački napad u Pakistanu, 19 mrtvih

Ukupno 19 osoba, uključujući 12 policajaca, poginulo je u samoubilaškom napadu u glavnom gradu Pakistana, Islamabadu nedaleko od protestnog skupa kojim je obeležen prošlogodišnji napad vladinih snaga na radikalne islamiste u čuvenoj Crvenoj džamiji, saopštila je pakistanska policija.

Iako lokalna policija još uvek pokušava da u potpunosti rekonstruiše događaje koji su prethodili eksploziji, izvesno je da se bombaš-samoubica detonirao nedaleko od policijskog punkta u neposrednoj blizini protestnog skupa, ranivši još ukupno 53 osobe.

Demonstranti, pristalice lokalnih imama bliskih radikalnim islamistima, obeležavali su tokom čitavog dana godišnjicu kontroverzne akcije vladinih snaga bezbednosti u kojoj je ubijeno više od 100 vernika, što je ionako nesigurnom Pakistanu donelo dodatnu glavobolju, te dovelo do rasta popularnosti najrazličitijim grupama čija je ideologija bliska učenjima koje propoveda i Al kaida Osame bin Ladena.

Na skupu koji je trajao čitavog dana, okupilo se oko više od 10.000 ljudi, mahom pristalica radikalnog islama, koji su protestovali protiv predsednika Perveza Mušarafa, ali i činjenice da je među žrtvama prošle godine bilo i žena i dece.

Osim talasa bombaških napada širom Pakistana, napad na Crvenu džamiju označio je i kraj primirja između vladinih snaga i plemenskih lidera u Vaziristanu, planinskom bespuću na granici sa Avganistanom, gde se, ako je verovati američkim tajnim službama, kriju Bin Laden i drugi hajvažniji ideolog  Al kaide Ajman al Zavahiri.

Napad na policiju u Islamabadu odmah je opisan kao odgovor ekstremista na nedavni početak široke ofanzive protiv radikalnih islamista u graničnim pokrajinama, koje su već godinama izvan kontrole vlasti u Islamabadu, te glavna logistička baza talibanima u susednom Avganistanu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара