Читај ми!

Kako je "Aukus" uzdrmao svet – od SAD, preko Francuske sve do Australije

SAD i Velika Britanija će deliti tehnologiju i stručnost sa Australijom kako bi joj pomogli u izgradnji podmornica na nuklearni pogon u sklopu novog odbrambenog pakta između tri zemlje. Taj potez izazvao je bes, pre svega u Francuskoj koja je izgubila posao vredan 40 milijardi dolara, ali i kod Australijanaca i Novozelanđana koji nisu oduševljeni ovim nenajavljenim dogovorom.

Australija je saopštila da "sa žaljenjem konstatuje" odluku Francuske da opozove svog ambasadora zbog ukidanja ugovora o podmornicama i vojnog dogovora Aukusa za koji stručnjaci kažu da bi mogao naneti višegodišnju štetu i imati ozbiljnije posledice u odnosima dve zemlje.

Portparolka australijske ministarke spoljnih poslova Maris Pejn rekla je da "Australija razume duboko razočarenje Francuske našom odlukom, koja je doneta u skladu sa našim jasnim interesima nacionalne bezbednost".

"Australija ceni svoj odnos sa Francuskom, koja je važan partner i vitalni doprinos stabilnosti, posebno u Indo-Pacifiku. Ovo se neće promeniti", rekla je portparolka.

Međutim opozvani ambasador izjavio je da je novi sporazum i napuštanje Francuske "neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera-čije posledice utiču na samu koncepciju saveza, partnerstava i značaj Indo-Pacifika za Evropu".

"To je velika greška, veoma, vrlo loše rukovanje partnerstvom, jer to nije bio ugovor, to je partnerstvo koje je trebalo da se zasniva na poverenju, uzajamnom razumevanju i iskrenosti", rekoa je ambasador.

Što se tiče Francuske i SAD-a te dve zemlje su i ranije imale značajne diplomatske sporove, posebno tokom Suecke krize 1956. i rata u Iraku 2003. godine, iako nijedan od njih nije rezultirao povlačenjem ambasadora.

Povlačenje ambasadora je obično krajnja mera između zemalja tokom krize, i izuzetno redak potez između zemalja saveznika.

Kao središte novog bezbednosnog pakta "Aukus" između Australije, SAD-a i Velike Britanije, naprasno objavljenog ove nedelje, Australija će nabaviti podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju, jednostrano raskinuvši ugovor sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornice na dizel pogon.

Cilj nove alijanse je suprotstavljanje sve većem kineskom vojnom prisustvu i uticaju na Pacifiku.

Nezadovoljstva i u Australiji i Novom Zelandu 

Antinuklearne grupe u Australiji i mnogi građani izražavaju ljutnju zbog dogovora, zabrinuti da je to možda "trojanski konj" za nuklearnu industriju, čemu se nacija decenijama opirala.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern lično je razgovarala sa svojim australijskim kolegom, Skotom Morisonom, da mu saopšti da podmornice neće biti dobrodošle u vodama njene zemlje, koja je još od 1984. godine proglasila beznuklearnu zonu.

Šest zemalja: Velika Britanija, SAD, Kina, Rusija, Indija i Francuska već imaju podmornice na nuklearni pogon u svojoj floti, a mnoge velike razvijene ekonomije, uključujući SAD i Veliku Britaniju, koriste nuklearnu energiju za proizvodnju električne energije. U Francuskoj se 70 odsto električne energije proizvodi u nuklearnim elektranama.

Smatra se da nuklearna energija ima najveći faktor kapaciteta od svih izvora energije, što znači da nuklearne elektrane rade maksimalnom snagom duže od ostalih. U SAD one rade sa velikim kapacitetom 92,5 posto vremena, pokazuju vladini podaci. Za ugalj, to je oko 40 posto, a vetar oko 35 odsto.

Nuklearna energija može sprečiti milione tona emisija da uđu u atmosferu svake godine, u poređenju sa fosilnim gorivima.

Čemu otpor

Više zemalja koči dalji razvoj nuklearne energije od katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. godine. Elektrana u Fukošimi oštećena je u zemljotresu i cunamiju kada su joj rashladni sistemi otkazali, što je dovelo do topljenja nuklearnih materija i eksplozija vodonika i slanja štetnog zračenja u atmosferu. 

To je bila najgora nuklearna katastrofa od Černobila 1986. godine.

Takođe postoji zabrinutost oko toga kako bezbedno skladištiti nuklearni otpad. Eksplozije ili curenje uskladištenog otpada mogu uticati i na zdravlje ljudi, mada su takve katastrofe daleko manje česte nego što su bile.

Novi Zeland je jedna od retkih razvijenih zemalja koja nema nuklearne reaktore. Takođe proglašena je za nultu nuklearnu zonu koja sprečava nuklearno oružje ili nuklearne brodove da uđu na njenu teritoriju.

Glavni razlog protivljenja Novog Zelanda nuklearnoj energiji je - kao i u Australiji - javno mnjenje i zabrinutost oko bezbednosti i odlaganja nuklearnog otpada.

Antinuklearni stav Novog Zelanda odnosi se na nuklearnu energiju, plovila na nuklearni pogon i nuklearno oružje.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво