Читај ми!

Novi vojni savez Australije, SAD i Britanije – kritike iz Kine i Francuske

AUKUS je novi bezbednosni savez Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije u zoni Indo-Pacifika. Osim podele odbrambenih tehnologija, predviđa isporuku nuklearnih podmornica – Australiji. Zbog toga Kanbera prekida ogroman ugovor sklopljen sa Francuskom, što je izazvalo bes Pariza. Kritike i iz Kine, koja ne sumnja da je novom savezu namera da se suprotstavi regionalnim ambicijama Pekinga.

Analitičari kažu da je ovo najveći bezbednosni aranžman između Amerike, Australije i Velike Britanije od Drugog svetskog rata. Virtuelnom događaju, predsedavao je američki predsednik.

"Ovde je reč o investiranju u naš najveći izvor snage – naše saveznike, i pomoći kako bi se bolje suočili sa pretnjama današnjice, ali i sutrašnjice", rekao je američki predsednik Džozef Bajden.

Australija će kroz sporazum dobiti prvu nuklearnu podmornicu, a predviđena je i razmena tehnologije u sajber odbrani i veštačkoj inteligenciji.

"Podmornice će biti pravljene u Adelaidu. Posao će trajati više od 18 meseci i uključivaće timove ratnih mornarica iz sve tri zemlje", kazao je australijski premijer Skot Morison.

"Nove podmornice biće na nuklearni pogon, ali neće imati nuklearno oružje. Nije nam namera da kontriramo bilo kome, već da budemo još povezaniji", naveo je britanski premijer Boris Džonson.

Novi pakt je otvorio spor s Francuskom, koja je sada izgubila ugovor sa Australijom o izrađivanju 12 podmornica. Sklopljen je 2016. sa francuskom kompanijom "Naval grup", vredan je 56 milijardi evra i smatra se jednim od najunosnijih odbrambenih poslova na svetu.

"Zabili su nam nož u leđa. Sa Australijom smo uspostavili odnos zasnovan na poverenju. To poverenje je srušeno. Ljut sam i ogorčen. To se ne radi saveznicima", rekao je francuski šef diplomatije Žan-Iv Ledrijan.

Iako Kina nije pomenuta u zajedničkom saopštenju u kome se govori o miru i stabilnosti u regionu Indo-Pacifika, mnogi nemaju sumnje da je novi savez namenjen pre svega suprotstavljanju regionalnim ambicijama Pekinga.

"Sporazum narušava regionalni mir i stabilnost i pojačava trku u naoružanju. To je dokaz da koriste nuklearni izvoz za geopolitičke igre i imaju dvostruke standarde. To je krajnje neodgovorno", kazao je Zao Liđijan, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Brisel nije konsultovan, kaže Žozep Borelj, koji smatra da novi pakt pokazuje da Evropska unija mora da razvija svoje odbrambene strategije. Za sada šest država – Amerika, Kina, Rusija, Francuska, Indija i Velika Britanija – imaju nuklearne podmornice.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво