Читај ми!

Američke gimnastičarke: FBI lažirao svedočenja protiv seksualnog zlostavljača

Američka gimnastičarka Mekejla Maroni rekla je pred članovima Kongresa da su agenti Federalnog istražnog biroa lažirali njeno svedočenje i nisu pokrenuli istragu protiv bivšeg lekara nacionalnog gimnastičkog tima Larija Nasara, iako im je prijavila da ju je seksualno zlostavljao.

Američke gimnastičarke Mekejla Maroni, Simon Bajls, Eli Rajsman i Megi Nikols svedočile su pred Odborom za pravosuđe koji istražuje način na koji je FBI vodio istragu protiv doktora Lerija Nasara.

Maroni je rekla da FBI, nakon što je u leto 2015. godine agentima ispričala svoju priču, nije pokrenuo slučaj, kao i da su 17 meseci kasnije, kada je slučaj dokumentovan, izneli potpuno lažne tvrdnje o onome što je rekla.

"Koja je svrha prijavljivanja zlostavljanja ako će naši agenti preuzeti na sebe da izveštaj zakopaju", upitala je Maroni.

Rekla je da je 2015. godine tri sata razgovarala telefonom sa agentima i ispričala im sve detalje svog slučaja, koje nije čula ni njena majka, uključujući opis seksualnog zlostavljanja koje je pretrpela za vreme Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

"Ne želim da neka mlada gimnastičarka ponovo prolazi kroz horor koji sam ja prolazila, kao i stotine drugih devojaka pre mene, zbog seksualnog zlostavljanja Larija Nasara. Želim da naglasim da je kriv Nasar ali i sistem koji ga je štitio", istakla je gimnastičarka.

I višestruka osvajačica zlatnih medalja na olimpijskim igrama Simon Bajls oštro je kritikovala američku reprezentaciju i FBI zato što su dopustili da Nasar zlostavlja nju i druge sportistkinje.

Direktor Biroa Kristofer Rej rekao je senatskom odboru da su postupci agenata koji su vodili istragu neoprostivi i objavio da jedan od tih agenata više ne radi.

Istraga protiv bivšeg lekara nacionalnog gimnastičkog tima Larija Nasara je započela u julu 2015. godine pošto je predsednik nacionalnog gimnastičarskog saveza Stiven Peni prijavio optužbe za zlostavljanje kancelariji Federalnog istražnog biroa u Indijanapolisu.

Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe otkrio je u julu ove godine loše vođenje istrage i seriju grešaka agenata. Objavio je da FBI, uprkos informacijama koje je dobio, godinu i po dana nije pokrenuo slučaj, a pogrešno je preneto i svedočenja gimnastičarki.

Lari Nasar je već proglašen krivim u tri odvojena slučaja i izrečena mu je zatvorska kazna od ukupno 175 godina. Procenjeno je da je seksualno zlostavljao stotine žena i devojčica.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво