Читај ми!

Srpski jezik se širi Britanijom i Irskom, prilika da se deca upoznaju sa jezikom roditelja

Srpska zajednica u Velikoj Britaniji proširuje program nastave maternjeg jezika. Pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, nova obrazovna inicijativa širi se iz Londona u irski grad Kork. Nastavu će preko interneta pratiti i deca širom britanskih ostrva.

Ova jesen donosi dobre vesti za srpsku zajednicu u Londonu, a najviše za njene najmlađe članove.

"Ova nova inicijativa je inicijativa za celu Britaniju i Irsku, znači ne samo za London i druge gradove gde je ranije bila držana nastava u učionicama, nego hoćemo da je proširimo i obuhvatimo što više naših đaka. Mi smo se odlučili za 'Azbukum' onlajn platformu. To je akreditovan program u Srbiji, koji se razvija već 26 godina za učenje srpskog jezika u inostranstvu i on ima svoju onlajn platformu gde deca mogu da se uloguju da kroz vežbe, domaće zadatke i igre uče srpski jezik", kaže Goran Mašanović, profesor fotonike na Univerzitetu u Sautemptonu.

Fudbaler "Kristal palasa" Luka Milivojević kaže da upada u oči da, kada se uđe u crkvu, puno srpske dece komunicira na engleskom jeziku. Smatra da verovatno roditelji rade i nemaju mnogo vremena da viđaju decu.

"Deca su po ceo dan u školi. Mislim da je super prilika za roditelje da dovedu decu", ističe Luka Milivojević.

Direktorka srpske škole u Domu episkopa Nikolaja Milana Kovačević navodi da se trenutno radi u dve smene, od 10 do 12 i od 12 do dva.

"Gledamo do dva sata s tim da i deca imaju pauzu. To je jako bitno, jer to je momenat kada su oni malo slobodniji da se druže, jer je to isto važan deo nedeljne škole", dodaje Kovačevićeva.

Olivera Pupovac, profesorka srpske škole u Domu episkopa Nikolaja, ističe da naša deca u Velikoj Britaniji sada imaju priliku da na standardizovan način uče srpski jezik i pri tom imaju mogućnost da dobiju međunarodno priznate certifikate.

Goran Mašanović dodaje da upis traje još nedelju dana.

"Sledeće godine, u maju, slavimo 60 godina postojanja škole. U Korku imamo dve učiteljice. One su već probale krajem pandemije da drže nastavu u učionici. To je jako dobro prošlo i mi nastavljamo da radimo sa njima, a ideja je da od naredne godine ili već od polugodišta – zavisi kako se organizujemo, nastava bude i u Dablinu, Halifaksu, Bredfordu i nekim drugim gradovima gde to možemo da organizujemo kao što je, recimo, Oksford", dodaje Mašanović.

Članovi nove srpske školske inicijative i roditelji očekuju od nje mnogo. Za godinu dana otprilike znaćemo kakvi su njeni prvi rezultati.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво