Читај ми!

Snage EU za brzo delovanje – težak put do novog dogovora, prethodni pokušaj propao

Situacija u Avganistanu ponovo je podstakla Evropsku uniju da razmišlja o sopstvenim bezbednosnim snagama. Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj već u novembru izložiće kako bi te snage mogle da izgledaju.

Haotično povlačenje Evropljana iz Kabula u organizaciji američkih trupa pokrenulo je staru ideju o novim evropskim snagama za brzo delovanje.

"Evropska unije trenutno razmatra takozvani strategijski kompas, važno oruđe koje bi moglo da ojača vojne i odbrambene kapacitete, kako bi Unija mogla da deluje kada su njeni interesi u pitanju i kada je potrebno da deluje ne čekajući druge. Deo diskusije se fokusira na predlog grupe članica da se formiraju snage za brzo delovanje. Trenutni predlog je da ih čini 5.000 ljudi koje treba da delegiraju zemlje članice, a koji mogu da stignu dovoljno brzo", navodi portparol EU Peter Stano.

Posle diskusije biće jasno i hoće li se originalni predlozi menjati. Konačna odluka o formiranju novih snaga biće doneta jednoglasno, u čemu se nazire i prvi problem.

"Imamo evropske borbene snage, one nikada nisu korišćene jer imamo mehanizam, ali imamo problem s političkim odlukama i načinom donošenja odluka. Neke zemlje su rekle da će izneti predlog kako možemo da obnovimo ovaj koncept evropskih borbenih grupa posebno kako da ubrzamo donošenje odluka", smatra Matej Tonin, ministar odbrane Slovenije.

Vuk Vuksanović, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže da treba uzeti u obzir da s EU ovakvom kakva jeste, bez konsenzusa o mnogo manjim pitanjima, bez namere da ulaže, najmanje bolno rešenje je da se kriju iza američkog bezbednosnog kišobrana.

Ono oko čega nema dileme jeste da je Evropi potrebno brže i efikasnije rešenje kriznih situacija.

"Godine 2011, u vreme intervencije u Libiji nisu mogli bez SAD da snabdevaju svoje vazduhoplovne snage, to vidimo i u Avganistanu i EU ostaje opterećena sporošću svojom i zavisnošću od SAD", napominje Vuksanović.

Prethodni pokušaj Unije da stvori tim za hitno reagovanje ostalo je samo na planu iz 2007. godine. Tada je stvorena jedinica od 1.500 vojnika koja nije korišćena zbog nesuglasica oko finansiranja i različitih spoljnopolitičkih stanovišta.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара