Читај ми!

Putin razgovarao sa Lukašenkom, a Bajden sa Sijem

U Moskvi su se predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, saglasili da se uspostavi jedinstveno tržište nafte i gasa, a tema je bila i zajednički odbrambeni prostor dve zemlje. Istovremeno, američki i kineski predsednik su u telefonskom razgovoru konstatovali da konkurencija između dve najveće privrede na svetu ne sme dovesti do sukoba. To je bio njihov tek drugi razgovor.

Putin i Lukašenko su tokom troipočasovnih razgovora raspravljali o integraciji u okviru Unije Rusije i Belorusije. Bilo je reči i o aktuelnim pitanjima u regionu i u svetu, uključujući i situaciju u Avganistanu.

Ruski predsednik je naglasio da je razumno da dve zemlje održavaju masovne vojne vežbe u blizini zapadnih granica s obzirom na to da NATO gomila trupe u tom regionu. Tema i uspostavljanje zajedničkog odbrambenog prostora dve zemlje.

"Razgovarali smo o predstojećim zajedničkim vojnim vežbama 'Zapad 2021', koje su od velikog značaja. One nisu usmerene ni protiv koga, ali je njihovo održavanje logična posledica toga što NATO aktivno radi na povećanju svog vojnog prisustva u blizini granica Rusije i Belorusije", rekao je Putin.

"Sve je usmereno na rast blagostanja naših naroda. Cilj svih naših razgovora jeste integracija dve zemlje što je od velike obostrane koristi. Zabrinuti smo zbog ponašanja zapadnih zemalja, koje stalno zveckaju oružjem u našem susedstvu. Nastavićemo da zajedno radimo na suzbijanju izazova i pretnji po Rusiju i Belorusiju", kaže Lukašenko.

U telefonskom razgovoru predsednika Amerike i Kine, Bajdena i Sija, kako je saopšteno iz Bele kuće, bilo je reči o oblastima gde se interesi, vrednosti i perspektive dve zemlje poklapaju, ali i gde nije tako.

Razgovor se usredsredio na ekonomska pitanja, klimatske promene i borbu protiv virusa korona.

Kineski mediji javljaju da je razgovor bio iskren i iscrpan i da su se Bajden i Si dogovorili da se nastavi sa održavanjem čestih kontakata i da radni timovi pojačaju saradnju.

Predsednik Si je naglasio da američka politika prema Kini nameće velike teškoće u odnosima dveju zemalja.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво